Hlavní obsah

Více než půl miliónu Čechů je závislých na alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet Čechů závislých na alkoholu může podle primáře Psychiatrické léčebny Bohnice Karla Nešpora přesahovat 600 000. Nešpor k tomuto číslu došel srovnáním s Velkou Británií, kde je zhruba sedm procent lidí starších 15 let závislých na alkoholu. Nešpor s pomocí údajů o spotřebě alkoholu na obyvatele u nás a v Británii pak pro Česko došel k číslu asi 614 000 závislých. V Česku se ročně průměrně vypije 10,2 litru čistého alkoholu na osobu.

Foto: Profimedia.cz

Okolo 600 tisíc Čechů má závislost na pití alkoholu.

Článek

Z dotazníků, které předloni v ordinacích praktických lékařů vyplnilo 2326 lidí, vyplynulo, by odbornou pomoc, po přepočtu výsledků průzkumu na celou populaci v ČR, potřebovalo nejméně 140 000 lidí.

Takové číslo je ale podle Nešpora výrazně podhodnocené. Přestože dotazníky byly anonymní, lidé mají tendenci podceňovat škodlivost svého pití. Problémoví pijáci navíc odmítají účast na šetřeních.

Odbornou pomoc ovšem vyhledává jen zlomek závislých na alkoholu. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se u ambulantních psychiatrů léčí ročně asi 27 000 pacientů, léčebny pak evidují ročně téměř 11 000 hospitalizací.

Důvodů, proč lidé nevyhledají odbornou pomoc, je prý řada. „Často je to spíš okolí, které trpí alkoholismem toho člověka, než on sám,“ řekl Nešpor. Dokud si člověk problém neuvědomí a nepřizná, není prý možné ho vyléčit.

Často se za problém stydí

Lidé, kteří si problém připustí, se za něj ale často stydí. Podle Nešpora je to zbytečné. „Je lepší být nenápadným hodným léčícím se abstinentem než problémy působícím alkoholikem, na kterém to každý pozná už od dveří,“ řekl ČTK Nešpor.

Z odborných výpočtů také vyplývá, že na nemoci způsobené chronickým pitím alkoholu zemře v ČR ročně asi 4000 mužů a 2000 žen. Podíl těchto úmrtí se na celkové úmrtnosti v posledních desetiletích zvýšil, a to především u mužů.

Anketa

Myslíte si, že Češi hodně pijí alkohol?
Ano, jsme národem holdujícím alkoholu
87,6 %
Ne, je to v přijatelných mezích
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10149 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám