Hlavní obsah

Církevní restituce rozkližují koalici i ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odsunutí projednávání církevních restitucí otřásá vládní koalicí. Lidovci se zlobí, hrozí, že pokud nebude návrh schválen, mohlo by to znamenat konec současné vlády. Vře to i uvnitř ODS, vicepremiér Petr Nečas obvinil rebela Vlastimila Tlustého, že se domlouvá s KSČM a ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídři koalice

Článek

Odsunutí projednávání církevních restitucí rozladilo lidovce. Pokud se problém nepodaří vyřešit, hrozí koaliční krize. „Je to vážný problém, ale řešitelný. Nyní je na ODS, aby si vyřešila dodržování koaliční smlouvy ve svém poslaneckém klubu,“ řekl Novinkám místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL).

Pokud se ovšem nepodaří Tlustého přesvědčit, aby hlasoval podle vládních not, situace bude dramatická. „Věřím, že pan Topolánek zvládne situaci s panem Tlustým. Nerad bych předjímal, nicméně, pokud by tato věc zůstala nedořešená, tak by to mohlo znamenat vážný problém, který by mohl ohrozit fungování koalice,“ připustil Kasal.

V ODS to vře

Mezi občanskými demokraty se rozpoutal boj kvůli postoji Tlustého a jemu blízkých poslanců. Vicepremiér Petr Načas prohlásil, že Tlustého skupině jde o rozpad současné vládní koalice. Samotný Tlustý tvrdí, že jeho hlasování kabinet neohrožuje. „Opravdu chci, aby ten zákon schválen byl, ale vyplatit 83 miliard korun bez zdůvodnění nikdo nemůže,“ prohlásil.

Rebel také odmítl, že svůj postoj koordinuje s opoziční ČSSD nebo že se snaží poškodit šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka a rozbít koalici. Tlustý také sdělil, že nejednal s poslancem ČSSD Milanem Urbanem. Toho přitom poslanecký klub sociální demokracie pověřil, aby s Tlustým vyjednával.

Nečas tomu, že Tlustý nejedná s opozicí, ale příliš nevěří. „Existují dostatečné informace o tom, že je tady koordinace mezi některými poslanci a sociální demokracií, to je prostě realita, kterou musíme vzít v potaz,“ sdělil.

Velká koalice na obzoru?

Vicepremiér Nečas dokonce připustil, že pokud by se konaly předčasné volby, vše by po nich směřovalo k velké koalici ODS a ČSSD. Řada odbojných koaličních poslanců je podle něj dlouhodobými zastánci takového vládního modelu. On sám by prý v takové vládě v žádném případě neseděl. „Jde ale o předčasné spekulace,“ dodal.

Nejklidněji se zachoval ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Obavy z vážných problémů v koalici nesdílí, situaci prý není třeba dramatizovat. „Nevěřím, že z toho bude krize v koalici,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám