Hlavní obsah

Paroubek na 1. máje hřímal proti vládě, ODS slavila

Právo, Novinky, ht, pra, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Křižíkovy fontány se ve čtvrtek odpoledne sešli na oslavě 1. máje příznivci ČSSD. Shromáždění bylo zarámované stánky s občerstvením, oranžovými balónky, k poslechu hrála jihočeská dechovka Babouci. Asi po hodině dorazil na Výstaviště rovnou z návštěvy Ústeckého kraje předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ve svém projevu především zopakoval, proč jeho strana vyvolala ve středu v parlamentu hlasování o vyslovení nedůvěry současné vládě. ODS slavila 1. máj na Petříně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek s manželkou Petrou při oslavě na Výstavišti v Praze

Článek

Paroubek poukázal na zavedené poplatky ve zdravotnictví, chystané zavedení školného a další antisociální opatření. Nedůvěru vládě se sice nepodařilo prosadit, avšak Jiří Paroubek několikrát zdůraznil, že to byla žlutá karta, kterou tímto způsobem vládě udělil. Apeloval na všechny, kteří půjdou k podzimním krajským a senátním volbám, aby se dostavili v co největším počtu a aby tak dali společně jasný signál k politickému obratu. To by měla být pro tuto vládu již druhá žlutá karta, která by už věštila kartu červenou, varoval předseda ČSSD.

S kritikou vlády vystoupil na májové veselici ČSSD na Slezskoostravském hradě v Ostravě místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. „Jsem přesvědčen, že dříve nebo později se nám podaří tuto vládu svrhnout,“ prohlásil. Účastníci podepisovali petici Svazu pacientů proti poplatkům ve zdravotnictví a privatizaci nemocnic.

„Co tato vláda dělá, to překračuje všechny meze. Je to zlý sen, ze kterého potřebujeme procitnout,“ řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v Brně. Vyjádřil naději, že příští parlamentní volby budou příležitostí k procitnutí a k ustavení vlády, která „myslí na lidi a na zemi, nikoli jen na to, co rozkrást, zprivatizovat, jak se dostat k penězům a k majetku“.

Poslanec Zdeněk Jičínský v Pelhřimově připomenul, že první šance na změnu ve společnosti nastane zejména při krajských volbách.

Průlom ve vztahu ČSSD a KSČM nastal v Trutnově, kde obě strany slavily společně na Krakonošově náměstí. „Řekl bych, že účast je půl napůl. Vždyť jsme také pronájem náměstí platili společně, každý rovným dílem,“ počítal lídr trutnovské ČSSD a senátní kandidát Pavel Trpák, schovaný před deštěm pod deštníkem s třešněmi.

ODS na Petříně

Na Petříně letos již popáté zorganizovala prvomájové shromáždění s Pražany Občanská demokratická strana, když všechny přítomné přivítal pražský primátor Pavel Bém.

Nechyběly atrakce a soutěže pro děti, občerstvení, dobrou náladu pomohl vytvořil Yoyo band v čele s Richardem Tesaříkem.

Současně se zde představili kandidáti ODS do senátních voleb Tomáš Kladívko, Miroslav Škaloud a Zdeněk Schwarze.

Pavel Bém na Petříněfoto: Právo/Michaela Říhová

Reklama

Výběr článků

Načítám