Hlavní obsah

Kalousek simuloval kvůli pozornosti poslanců kolaps

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) dopálilo, že poslanci nevěnují pozornost jeho slovům. Aby na to upozornil, začal od řečnického pultíku hovořit tišším, přidušeným hlasem, který budil dojem, že brzy zkolabuje.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) při projevu místopředsedy poslanců ČSSD Davida Ratha

Článek

Kalousek hovořil ve Sněmovně k vládnímu návrhu zákona o zrušení Zajišťovacího fondu družstevních záložen. Nemluvil ovšem svým zvučným hlasem, ale tišším, přidušeným. Ti, kteří ho poslouchali, jako první napadlo, zda není vážně zdravotně indisponován. To ale ministr financí popřel.

Dikcí chtěl upozornit na nepozornost zákonodárců. „Ve Sněmovně bylo v tu chvíli zhruba 90 decibelů. A já jsem marně hledal jakýkoliv způsob, jak upoutat pozornost Sněmovny k tomu, co říkám. Bohužel, ten jediný nástroj byla forma, obsah nikoho nezajímal,“ vysvětlil pak novinářům Kalousek.

Ostatně, tichý hlas byl tématem schůze poslanců hned na jejím počátku. Šéfka zelených poslanců Kateřina Jacques si postěžovala na předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), že mluví příliš potichu.

„Mně se zdá, že hladina hluku je v tomto sále naprosto přiměřená, že všichni přítomní a přítomné jsou disciplinovaní, ale monotónní hladina vašeho hlasu a tak tiše nastavená poloha působí, že já ani v první lavici prostě vůbec nerozumím tomu, co říkáte,“ uvedla Jacques a ještě přidala: "Chtěla bych vás požádat, abyste artikuloval srozumitelněji a přece jenom mluvil trošku zřetelněji, protože toto je skutečně na úkor základního porozumění.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám