Hlavní obsah

Tlustý mlží o svém hlasování k církevnímu zákonu

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vládním návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi se v úterý prokáže soudržnost koalice. Sněmovna začne předlohu projednávat v prvním čtení, kdy se rozhoduje, zda ji postoupí výborům.

Článek

Opozice už ohlásila, že navrhne její zamítnutí. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý nadále považuje konstrukci návrhu za vadnou, ale po sérii výtek vůči zákonu a nedělním prohlášení, že odmítavý postoj nezměnil, začal mlžit. „Rozhodnu se až zítra,“ řekl v pondělí vyhýbavě Právu. Připomíná to jeho loňský postup u reformy, kterou ostře kritizoval, ale nakonec hlasoval pro.

„Zatím nikdo nenaznačoval v rámci jednání v klubech, že by s propuštěním z prvního čtení měl problém,“ podotkl premiér Mirek Topolánek. Návrh si podle něj zaslouží propuštění do druhého čtení. „Celý ten problém zadlužování je tak trochu postbolševický syndrom,“ dodal na adresu bývalého člena KSČ Tlustého, který nechce „zadlužovat pravnoučata“.

S narážkou na poslance premiér dodal, že nemíní „vysvětlovat, co je to současná a budoucí cena peněz. To si myslím, že by ekonomové mohli vědět.“ Tlustému totiž stejně jako opozici vadí, že by se mělo církvím platit 83 miliard a tato suma při ročním úročení 4,85 procenta vzroste za 60 let na 270 miliard.

Premiér je přesvědčen, že ve výborech bude věcná i politická diskuse, kde mohou padnout pozměňovací návrhy. A co na to Tlustý? „Jestli se bude jednat tímto způsobem, tak se podle toho zařídím. A bude-li ochota jednat, tak budu jednat,“ řekl Právu.

Koalice má 102 hlasů, opozice 97, ale rozhodne účast poslanců, postoj Tlustého a názor ze soc. dem. vyloučeného Evžena Snítilého.

Jehlička: církve změny nechtějí

Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek v neděli řekl, že by kývl na změny v případě, že by zákon byl ohrožen. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) prohlásil, že návrh zákona je výhodný především pro stát, kraje a obce. „V mnohém bude určitou komplikací pro církve, které se budou muset postavit na vlastní nohy a nebudou vlastně již dále státem vydržovány,“ zdůraznil.

Za „velmi teoretickou“ označil otázku Práva, co když padnou ve Sněmovně takové pozměňovací návrhy, že bude zapotřebí znovu začít jednat s církvemi. „Já pochybuji, že církve by na něco jiného přistoupily,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám