Hlavní obsah

Vládní návrh na vypořádání s církvemi nepodpořím, trvá na svém Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý si trvá na svém a dál tvrdí, že nepodpoří vládní návrh na majetkové vypořádání státu s církvemi. Řekl to v nedělním rozhovoru pro deník Právo, čímž vyvrátil den stará slova šéfa poslanců strany Petra Tluchoře, že za návrhem stojí všichni občanští demokraté. Tlustý zopakoval, že je pro vypořádání s církvemi, ale o předloze se musí znovu jednat.

Článek

„Konstrukce předlohy je závadná. Především sumu náhrad, která má být poskytnuta, si sečetla sama druhá strana, ale to mne neuklidňuje,“ řekl Tlustý.

Vládní návrh počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let; s úrokem by to bylo celkem asi 270 miliard korun.

Tlustý má výhrady proti sumě i proti šedesátiletému splátkovému kalendáři.„Jsem přesvědčen, že my poslanci, zástupci těch, kteří to budou platit, musíme trvat na tom, že to musí být sečteno objektivně. A až se to objektivně sečte, nechť se to nahradí, ale nikoliv na splátky. Není žádný důvod zadlužovat pravnoučata,“ řekl Právu.

Znovu jednat a hledat kompromis

Možnost některých změn v návrhu zákona připustil v neděli v České televizi ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), a to v případě, že by část občanských demokratů návrh dál odmítala. Pro případné změny by ale prý bylo nutné získat i souhlas církví.

S tím souhlasí i Tlustý. „Neumím si představit, že církvi, která uplatnila své představy, se jakékoliv jiné představy budou zdát zajímavé. My jsme na tom přesně obráceně. Takže kompromis se nedá jinak hledat než jednáním,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám