Hlavní obsah

Hotel, který natočil Weigla se Šloufem, pochybil hned třikrát

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vůbec jako první z vyšetřujících státních orgánů skončil po dvou měsících své šetření, které se týkalo zveřejněné nahrávky lednové schůzky šéfa kanceláře prezidenta Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

A ÚOOÚ má na rozdíl od ostatních jasno. Pražský hotel Savoy porušil zákony, když záznam z jednání obou mužů v útrobách tohoto luxusního hotelu pořídil.

Podle předsedy úřadu Igora Němce za to hotel zřejmě nemine trest v podobě pokuty, jejíž výše se může vyšplhat až k deseti miliónům korun.

Nadměrný kamerový systém

ÚOOÚ našel v jednání hotelu tři zásadní pochybení. „Dnes jsme předali hotelu naše rozhodnutí o tom, co všechno porušili. Jde tam o neoprávněné shromažďování osobních údajů, kde nebyla zejména splněna informační povinnost návštěvníků hotelu, že jsou sledováni kamerami. Navíc ty záznamy z kamer hotel neoprávněně shromažďoval a jeho kamerový systém byl skutečně nadměrný,“ upřesnil včera Právu Němec.

Savoy podle Němce pochybil i v tom, tamní kamerový systém na Úřadu pro ochranu osobních údajů nezaregistroval, což je jeho zákonná povinnost.

Zástupci hotelu přitom instalaci tamního kamerového systému omlouvali tím, že jej zavedli kvůli bezpečnosti hostů. Rozhodnutí ÚOOÚ odmítli komentovat. „Nemůžu k tomu zatím podat žádné vyjádření,“ řekl včera ředitel hotelu Martin Novák.

Nyní má vedení hotelu lhůtu na vyjádření ke zmíněnému rozhodnutí a možnost podat proti němu námitky. Pokud je úřad neuzná, proběhne podle Němce správní řízení o výši pokuty.

ÚOOÚ ale stále nemá jasno v otázce úniku videonahrávky setkání Weigla se Šloufem do médií. „Šetří to policie a my to od nich nejsme schopni zjistit,“ podotkl k tomu Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám