Hlavní obsah

Zastánce práv gayů Hromada chce za zelené do Senátu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených vyšle do podzimního boje o křesla v Senátu propagátora práv gayů Jiřího Hromadu. Dalším kandidátem zelených je bývalá předsedkyně Akademie věd a bioložka Helena Illnerová. Rozhodla o tom o víkendu krajská organizace SZ v Praze, jména musí ještě schválit republiková rada.

Článek

"Chtěl bych se věnovat problematice postavení seniorů nebo rovným právům mužů a žen," řekl Hromada, který vystudoval herectví a byl členem hereckého souboru Divadla E. F. Buriana.

Svůj program pojmenoval "Ekologie ducha". V kandidatuře za Stranu zelených vidí možnost uplatnit "zkušenosti z dvacetileté cesty za změnou postojů zákonodárců a společnosti vůči jinakosti a postavení menšin." O post senátora bude bojovat v Praze 1.

Hromada byl šéfredaktorem různých gay časopisů, od roku 2001 působil jako předseda Gay iniciativy v ČR, která ukončila svoji činnost po přijetí zákona o registrovaném partnerství v roce 2006. Nyní je šéfem týmu poradců ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové (SZ) a členem komise pro posuzování státní dotace na úseku prevence HIV/AIDS na ministerstvu zdravotnictví.

Tak se členové Gay iniciativy v ČR radovali v roce 2006, kdy parlament přijal zákon o registrovaném partnerství (Hromada je druhý zprava).foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Předseda zelených Martin Bursík jeho kandidaturu považuje za historický moment, podle něj poprvé od listopadu 1989 vstupuje do politiky gay, který svoji orientaci veřejně přiznává. To, že se objevuje na kandidátce zelených, podle něj prohlubuje demokratický charakter strany.

Pro zelené jsou senátní volby těžké, přiznal Bursík

Na volebních lístcích v Praze 5 se za zelené objeví vědkyně a bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová. "Prioritou mé kandidatury je výchova a vzdělávání," uvedla Illnerová. Chce podporovat hlavně vzdělávání v matematice, přírodovědných a technických oborech. Dalším kandidátem zelených, tentokrát v Praze 9, je starosta a bojovník za záchranu Klánovického lesa Ladislav Hrabal.

Senátní volby jsou pro SZ těžké, přiznal Bursík.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

"Očekáváme, že se nám skrz pražské kandidáty poprvé podaří dostat se do Senátu," řekl o víkendu novinářům Bursík s tím, že si je vědom, že pro Stranu zelených jsou senátní volby těžké. "Jsem velmi rád, že nabízíme takovou sestavu, která poměrně vypovídá o tom, kdo Strana zelených je," komentoval Bursík výběr kandidátů.

Své kandidáty do Senátu v Praze už vybraly také ODS, ČSSD a KSČM. Představu má SNK-ED, které nemá ale nominaci pro Prahu 5. Tam možná podpoří kandidáta sociálních demokratů. KDU-ČSL přestaví kandidátku začátkem května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám