Hlavní obsah

Zelení navrhnou platit 30 korun za recept, ne za každou položku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Olga Zubová, poslankyně Parlamentu ČR za Stranu zelených prezentovala návrh na úpravu poplatků ve zdravotnictví. Podle návrhu by lidé měli zaplatit za recept 30 korun a neplatit za každou položku na něm. Díky tomu by jim měly klesnout poplatky, protože na každém receptu mohou být až dvě položky. Návrh by měl být předložen ve středu na jednání zdravotnické komise.

Článek

Pod tlakem menších koaličních partnerů přistoupila ODS na to, že se vyhodnotí dopady regulačních poplatků už po čtvrt roce. Původně to mělo být až v pololetí. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová už teď navrhla, aby od placení byly osvobozeny matky s dětmi v porodnicích.

Vláda to nepodpořila s odkazem, že změny probere zdravotnická komise. Lidovci již dříve ohlásili, že chtějí osvobodit děti a seniory nad 70 let. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) dnes v televizní debatě připomněl, že už nyní jsou osvobozeni lidé v hmotné nouzi.

Také rodinám s dětmi stouply daňové úlevy. Osvobození podle věkové hranice Nečas odmítl. O dílčích změnách je prý ochoten se bavit, musejí ale mít logiku. "U klientů ústavů sociální péče a domovů pro seniory s nízkými příjmy jsme připraveni navrhnout mechanismus, který by vedl k jejich ochraně," naznačil.

Lidé kvůli poplatkům nechodí k lékařům

Data zatím podle Nečase ukazují, že poplatky se osvědčily. Za čtvrt roku se vybralo 1,3 miliardy korun, klesl počet návštěv u lékaře a lidé kupují levnější léky za hotové.

Podle Nečase vyjdou odborníci v hodnocení dopadu regulačních poplatků ze statistik, které sledují čisté příjmy a výdaje jednotlivých typů domácností, včetně důchodců, například na potraviny, bydlení či zdravotnictví. Zpracování statistik za první čtvrtletí potrvá podle Nečase zhruba dva měsíce.

Z loňských čísel podle něj vyplývá, že jeden člen domácnosti důchodců vydá na zdravotní péči kolem 290 korun měsíčně. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš varoval, že do problémů se dostává značná část rodin při opakovaných návštěvách lékaře. "Když se poplatky nasčítají, znamenají podstatnou zátěž," řekl.

Jiří Dolejš označil poplatky za úlet

Dále věří, že Ústavní soud je zruší. Nečasovi vytkl, že ODS nedodržela předvolební slib nezvyšovat spoluúčast. Nečas poznamenal, že regulační poplatek není spoluúčast, stejně jako úhrada kolku na úřadě není spoluúčast na chodu státní správy.

Uvedl, že poplatky u lékaře jsou ve všech západoevropských zemích. Regulační poplatky by podle něj neměly být problémem v zemi, kde národ dá ročně za veterináře šest miliard korun, dalších 40 miliard za alkohol a desítky miliard prosází.

Reklama

Výběr článků

Načítám