Hlavní obsah

Zelení: dokud jsme ve vládě, další jaderné bloky nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zelení stále odmítají případnou výstavbu dalších jaderných zdrojů v Česku. V pátek to potvrdila předsedkyně poslanců SZ Kateřina Jacques. Reagovala tak na schůzku středeční schůzku prezidenta Václava Klause s ministrem průmyslu Martinem Římanem (ODS), kteří se shodli na nezbytnosti jaderné energie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně poslanců SZ Kateřina Jacques s předsedou strany Martinem Bursíkem, v popředí premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Pro toto funkční období, kdy tvoříme koaliční vládu, máme podmínku, že se další jaderné bloky stavět nebudou a to je podmínka nepřekročitelná," řekla Jacques.

Zelení mají k jaderné energetice dvě základní výhrady: první je problém s jaderným odpadem a druhou je bezpečnost jaderných elektráren.

"Dokud tyto dva problematické okruhy nebudou vyřešeny, tak zůstáváme i nadále k otázkám jaderné energetiky skeptičtí," uvedla. "Co se bude dít po skončení této koaliční vlády, těžko předvídat," dodala poslankyně.

Říman po setkání s Klausem uvedl, že zákaz stavby nových jaderných zdrojů, který do koaliční smlouvy prosadili zelení, je jen "krátkodobé intermezzo, které s koncem této koalice skončí".

Klaus: bez jádra se neobejdeme

"Musím jasně říci, že chceme-li mít elektrickou energii, nemůžeme se obejít bez energetiky jaderné. (...) Doufám, že dříve či později to pochopí i ti, kteří to dosud možná bohužel nechápou," řekl novinářům Klaus.

"Musíme velmi seriózně diskutovat o výstavbě nových jaderných bloků, jinak se dostaneme do neřešitelného problému v budoucnosti," řekl na začátku března premiér Mirek Topolánek (ODS). "Budeme to zkoušet, budeme o tom jednat. A když to nebudeme my, budou to ti po nás," dodal.

Pro větší využití jaderné energie jsou také socialisté. Stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Milan Urban již dříve varoval, že Česko se bude při současném růstu ekonomiky a spotřeby s nedostatkem elektřiny potýkat pravděpodobně již kolem roku 2015. Jiné řešení než stavbu nových jaderných zdrojů nevidí.

Hnutí Duha: ČR bude vývozcem energie i po roce 2020

Takové názory ale ekologické organizace odmítají. Podle Petra Holuba z Hnutí Duha vyrábí ČR elektřiny dost. „Faktem je, že drtivou většinu českého dovozu energie tvoří ropa pro dopravu, plus zemní plyn na účely, které s elektrárnami nijak nesouvisí. Faktem je, že rozšiřování uhelných dolů nebo nové atomové reaktory by se na našem dovozu energie projevily několika procenty. Faktem je, že i při pesimistických scénářích spotřeby budeme ještě po roce 2020 vývozcem elektřiny," uvedl.

Podle něj je hlavně důležité zvyšovat energetickou efektivnost. "To má nesrovnatelně větší možnosti než kterýkoli nový zdroj – uhlí, atom či zelená energie,“ dodal.

Česko by mělo do roku 2020 více než zdvojnásobit podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií. Zatímco dosud činil něco přes šest procent, tak na konci příštího desetiletí by to mělo být 13 procent. Vyplývá to z balíku návrhů, který zveřejnila Evropské komise.

Reklama

Související články

Spory kolem jádra mohou ohrozit koalici

ČSSD má šanci najít spojence ve snaze rozbít vládní koalici na sporu o rozvoj jaderné energetiky. Kromě rebelů ODS kolem Vlastimila Tlustého by plán ČSSD mohli...

Topolánek: energetika se bez jádra neobejde

Premiér Mirek Topolánek v úterý na Žofínském fóru věnovaném energetice vyjádřil podporu stavbě dalších bloků jaderných elektráren v České republice. Podle něho...

Výběr článků

Načítám