Hlavní obsah

Jihlavou pochodovali radikálové

Právo, ČTK, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA
Aktualizováno

Zhruba stovka pravicových extremistů se v sobotu sešla v Jihlavě. Po 14. hodině se vydala na pochod městem. Od autobusového nádraží šli k Ústřednímu hřbitovu, kde položili věnce k hrobu německých vojáků. Doprovázeli je policejní těžkooděnci a policisté na koních.

Foto: Jan Pýcha, Právo

Neonacisté chtěli uctít památku padlých německých vojáků.

Článek

Jednoho z řečníků policisté při návratu extremistů na autobusové nádraží, vybrali z davu. Podle neoficiálních informací policie shledala závady v jeho projevu a chce, aby muž podal vysvětlení.

Cílem akce bylo údajně uctít památku padlých německých vojáků ve druhé světové válce. Pochod byl řádně a včas ohlášen, takže primátor Jaroslav Vymazal nevyhověl žádosti antifašistů pochod rozpustit.

Uctít památku padlých z 2. světové války se svolavatelé akce rozhodli v čase výročí vraždy Anežky Hrůzové, která zahynula 29. března 1899 poblíž nedaleké Polné. O 40 let a jeden den později byla vypálena jihlavská synagoga. Ke stejnému datu z doby před čtyřmi lety se též váže úmrtí „ikony českého neonacismu“ Romana Skružného.

Policejní hlídky byly rozmístěny na trase celého pochodu od autobusového nádraží přes Jiráskovu a Žižkovu ulici k Ústřednímu hřbitovu. Připraveni byli i policisté se psy a vodní dělo. Nad městem kroužil policejní vrtulník.

Proti radikálům protestovali antifašisté.foto: Právo/Jan Pýcha

Policisté vytlačili asi šedesát antifašistů do bočních ulic, aby zabránili jejich střetu s pravicovými extremisty.

Shromáždění na hřbitově na okamžik narušila pouze starší žena, která v okamžiku pietního aktu přišla k centrálnímu kříži zapálit svíčku. Když jí organizátoři akce upozornili, aby se jim nepletla, svůj úkon si obhájila a důrazně jim připomněla, že se na hřbitově neřve.

Obsahem nepříjemně rázných projevů se následně začali zabývat i policisté a cestou zpět zadrželi jednoho z řečníků. Jak uvedla policejní mluvčí, vzniklo podezření na trestný čin Podpory a propagace hnutí potlačujících svobody a práva člověka. Podle neoficiálních zdrojů by důvodem mohla být vzpomínka na výše zmíněného Skružného.

„Mrzí mě, že tu byli představitelé města a po celou dobu mlčeli. Extrémisté mají zadarmo ohromnou publicitu a zlu se tak dovoluje, aby rostlo,“ svěřila se Právu Petra Čejková z Jihlavy, která přišla protestovat s izraelskou vlajkou. Byla však jednou z mála, které se na hřbitov podařilo proniknout. Kvůli výkonnému fotoaparátu ji totiž policisté zřejmě považovali za novináře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám