Hlavní obsah

Česko by mohlo podepsat smlouvy o radaru 5. května

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní smlouva s USA o umístění radaru v Česku by mohla být podepsána 5. května, kdy se v Praze sejde konference o raketové obraně, na niž je pozvána ministryně zahraničí USA i generální tajemník NATO. Na otázku Práva to v úterý připustila mluvčí diplomacie Zuzana Opletalová.

Článek

"K podpisu takzvané hlavní smlouvy týkající se radaru se v každém případě schyluje, ale ještě není jasné, kdy k tomu dojde,“ řekla Opletalová s tím, že "v tuto chvíli je to spíš otázka organizační, nikoli vlastních vyjednávání,“ dodala.

Počítá se s tím, že text smlouvy bude dokončen do summitu NATO příští týden v Bukurešti.

Ministerstvo pozvalo Riceovou

Americkou ministryni Condoleezzu Riceovou na pražskou konferenci pozvalo ministerstvo zahraničí, které je jejím spolupořadatelem. "Nicméně zatím vůbec nevíme, zda přijede přímo Riceová. V každém případě to bude některý z jejích náměstků,“ uvedla mluvčí. Ani podle americké ambasády Riceová pozvání do Prahy ještě nepotvrdila.

V této souvislosti mluvčí upozornila, že je stále v plánu i cesta ministra Karla Schwarzenberga do Mexika a do USA, kde by měl být už 28. dubna. "Ještě zdaleka není jasné, zda se uskuteční. Ministrův program se po návratu z nemocnice ještě upravuje,“ řekla.

Názor na radar v Praze řeknou spojenci z NATO

Pražská konference, na niž má přijet řada expertů i politiků, se uskuteční měsíc po aliančním summitu, od něhož se sice neočekává definitivní slovo k integraci štítu NATO s americkým, ale stanovisko spojenců, že plán USA je přínosem pro společnou bezpečnost.

Závěry summitu má v Praze prezentovat šéf NATO Jaap de Hoop Scheffer a podle informací Práva se má setkat i s českými zákonodárci, jimž hodlá Topolánkův kabinet předložit smlouvu o radaru a smlouvu o právním rámci jeho provozu před parlamentními prázdninami.

Smlouva o právním režimu radaru (NATO SOFA) však ještě před dokončením není, jelikož zůstává otevřených několik otázek, z nichž nejdůležitější je jurisdikce.

Když radar Sněmovnou neprojde? Žádná ostuda, tvrdí premiér

Podle premiéra Mirka Topolánka by nebylo ostudou, kdyby vláda s USA smlouvu o radarech podepsala a parlament by s ní poté nesouhlasil. "Nebylo by to poprvé, bylo by to standardní záležitostí, protože exekutiva to má připravit,“ uvedl Topolánek.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek, který ve středu se stranickou delegací odlétá do Moskvy, v úterý řekl, že je skoro přesvědčen, že radar Sněmovnou neprojde. "Jak jsem si všiml, tak zelení budou v této otázce dělat referendum a těžko mohou mávnout rukou nad jeho očekávaným výsledkem. Kromě toho někteří poslanci vládní koalice, pokud vím, jsou také negativně naladěni,“ přiblížil Právu Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám