Hlavní obsah

Věznice by mohly opustit 3000 lidí, hlídače nahradí náramky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až tisícovky lidí, kteří si v současnosti odpykávají trest odnětí svobody v českých věznicích, by mohly zařízení opustit a trest odsloužit v domácím vězením. V Nedělní partii v televizi Prima to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Domácí vězení za lehčí trestné činy zavádí návrh nového trestního zákoníku, o němž rozhoduje v prvním čtení Sněmovna.

Článek

„Dnes je ve věznicích na 19 000 odsouzených. Myslím, že pětina až šestina by mohla trest odsloužit v domácím vězení. Odhaduji, že by to mohlo být okolo 3000 lidí," řekl Pospíšil s tím, že to pomůže ulehčit přeplněným věznicím.

Trest domácího vězení byl v Česku již uplatňován, a to do roku 1950. Návrh nového trestního zákoníku, o němž se jedná v připomínkových řízeních, počítá s domácím vězením například za drobnou krádež. „Stejně tak to funguje na Západě, třeba ve Velké Británii. Osobní svoboda odsouzeného je omezená, například může chodit jen do práce a pak už musí být jen doma. V případě porušení omezení následuje pokuta nebo přísnější tresty,“ řekl ministr.

Pohyb odsouzeného by monitorovaly náramky s elektronickým čipem na jeho těle.  

Podle ministra by vyšel systém daňového poplatníka levněji a navíc se sníží riziko, že se drobný recidivista dostane ve vězení do kontaktu s pachateli závažných zločinů, kteří mu dají špatný příklad.

Pospíšil: pravomoci exekutorů nerozšiřujeme  

Ministr rovněž popřel nařčení, že se jeho úřad návrhem snaží rozšířit pravomoci exekutorů, které by byly snadno zneužitelné. Pospíšil navrhuje, aby o provedení exekuce nerozhodovaly soudy, ale samotní exekutoři. „Pouze se snažíme ulehčit soudům zavaleným prací. Exekutoři by nejprve exekuci oznámili. Soud by o ní rozhodoval jen v případě, že se proti ní občan odvolá. Do té doby by exekutor neměl právo cokoliv zabavovat,“ řekl Pospíšil.  

V České republice bylo loni vykonáno až 400 000 exekucí a v příštích letech se očekává rostoucí trend. 

Pospíšilova kolegyně v debatě, stínová rezortní ministryně Marie Benešová (ČSSD), řekla, že se Češi budou stejně proti rozhodnutím odvolávat a návrh fakticky nic neřeší. To podle Pospíšila vyvracejí empirická měření. „Ze 400 000 lidí podá odvolání 10 000. Ono to v budoucnu nakonec zřejmě bude vyšší číslo, ale pořád to bude rozdíl,“ reagoval ministr.

Levnější dohled

Zavedení elektronického dohledu pomocí náramků si podle zahraničních poznatků ze zemí, kde již tato forma funguje, v prvním roce pořízení nových náramků pro 700 osob vyžádá 559 miliónů korun. Každý další rok pak by to představovalo asi 50 miliónů.

Dnes stojí podle údajů Vězeňské služby pobyt každého vězně za mřížemi denně 872 korun, což představuje roční náklady 318 280 korun.

Elektronický dohled by náklady na jednoho odsouzeného v domácím vězení snížily na 28 572 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám