Hlavní obsah

Demonstraci nacionalistů rozpustil pražský magistrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský magistrát v sobotu dopoledne nařídil rozpuštění demonstrace nacionalistické Národní strany v centru Prahy. Před Domem národnostních menšin ve Vocelově ulici se kolem 11:00 sešlo asi 20 demonstrantů, kteří se poté přesunuli na Palackého náměstí. Účastníci se rozešli okolo poledne.

Článek

Podle úředníka magistrátu pravý důvod shromáždění směřoval k potlačování práv a podněcování nenávisti vůči menšině, což dokazoval provokativní akt vylepení nacionalistického plakátu na dveře budovy národnostních menšin.

Na plakátu byla vyobrazena černá ovečka šlapající po státní vlajce, okolo bílé ovečky, tím se odchýlili od původního záměru, zdůvodnil úředník.

:. Úřady akci před Domem národnostních menšin rozpustily. Vprostřed kontroverzní plakát. (Foto: pro Novinky Karel Zábrodský)

Pořadatelé tak podle magistrátních úředníků porušili podmínky ohlášené akce. Stoupenci Národní strany měli původně demonstrovat proti údajné pozitivní diskriminaci menšin. Internetové stránky strany ale psaly o "pietním aktu za Čechy, kteří trpěli či zahynuli rukou příslušníků národnostních menšin".

:. Shromážděná Národní strany před Domem národnostních menšin v Prazefoto: Právo/Jakub Mračno

Přesun na pražský "Hyde Park"

Národní strana se poté přesunula na Palackého náměstí, kde rozbalila vlajky. Akce na Palackého náměstí nemusejí být předem ohlášeny. Pořadatel Leoš Vaculík oznámil, že věc budou řešit právníci. „Je to šikana ze strany politické konkurence,“ vzkázal Vaculík. V projevu zmínil migraci a rostoucí kriminalitu.

:. Národní strana demonstruje na Palackého náměstí v Praze.foto: Právo/Jakub Mračno

Poté se demonstranti rozešli, shromáždění již nebylo ruzpuštěno policií. Vacek ovšem při závěrečné ostré diskusi s policií pohrozil mezinárodní žalobou.

Na 21. březen připadá Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. Slaví se na památku událostí v roce 1960, kdy policie v Jihoafrické republice zabila na demonstraci proti apartheidu 69 lidí.

Národní strana

Národní strana je registrována od podzimu 2002. Ministerstvo vnitra ji původně zaregistrovat odmítlo, strana se ale obrátila na Nejvyšší soud a ten rozhodnutí zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám