Hlavní obsah

V Brně se objevily plakáty s karikaturou Mohameda

– BRNO
Právo, pko

V brněnských ulicích se ve středu objevily plakáty s reprodukcí jedné z karikatur proroka Mohameda, které na podzim roku 2005 zveřejnil dánský deník Jyllands Posten. Plakáty jsou načerno vylepeny na několika místech přímo v centru města. Obrázek Mohameda s bombou na hlavě místo turbanu doplňuje text "Svoboda není zadarmo".

V Brně se objevily plakáty s karikaturou MohamedaVideo: ČTK

 
Článek

Drtivá většina lidí ale míjela plakáty bez zájmu. „Myslím, že to není příliš šťastný nápad takové věci vylepovat. Akorát to může zbytečně jitřit emoce,“ řekla Právu mladá žena, která procházela okolo plakátu na Moravském náměstí.

"Kdo tohle vylepil? Asi někdo, kdo nemá co na práci. Vůbec bych si toho ani nevšiml,“ prohlásil s úsměvem Štefan Kopecký, který okolo plakátu mířil na tramvaj. Podle policie i strážníků si zatím nikdo na plakáty nestěžoval.

"Pokud by se tak stalo, mohli bychom to řešit ve dvou rovinách. Buď jako nedovolený výlep nebo i ve správním řízení, pokud by to někdo pociťoval jako morální újmu,“ vysvětlil mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Za černý výlep by mohla iniciátorům podepsaným jako "Přátelé svobody slova“ hrozit pokuta od jednoho do padesáti tisíc korun.

Otištění této a dalších karikatur v dánském tisku vyvolalo vlnu protestů v muslimském světě, ale i v islámských komunitách v Evropě, při kterých přišlo o život na 150 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám