Hlavní obsah

Soud zamítl žádost Colloredo-Mansfeldové o obnovu řízení v kauze Opočno

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou nevyhověl Kristině Colloredo-Mansfeldové, která se domáhala obnovení soudního řízení, v němž žádala navrácení zámku v Opočně na Rychnovsku. Obhájce Mansfeldové si nechává lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolá.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Před soudní síní se setkali právní zástupce Kristiny Colloredo-Mansfeldové Vlastimil Nedomlel (vlevo) se zástupci Národního památkové ústavu Ivou Lánskou a právníkem Milošem Hoškem.

Článek

Právní zástupce Kristiny Colloredo-Mansfeldové se u soudu chystal předložit nové důkazy, které mají dokládat, že otec Colloredo-Mansfeldové vzdoroval nacistům a byla proti němu použitá rasová perzekuce. To by umožnilo Kristině Colloredo-Mansfeldové o zámek usilovat na základě restitučního zákona.

Kristina Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991 a během sporů se renesanční zámek dokonce vrátil do jejího vlastnictví. Národní památkový ústav poté podal stížnost k Ústavnímu soudu, který spor vrátil na začátek.

V novém procesu soudy v Rychnově nad Kněžnou a Hradci Králové rozhodly ve prospěch státu a správnost jejich verdiktů v listopadu 2007 potvrdil Nejvyšší soud.

Zámek v Opočně na Rychnovsku vybudovali na místě středověkého hradu Trčkové z Lípy. Posledním rodovým vlastníkem byl Adam Erdman Trčka, který byl v roce 1634 zavražděn společně s Albrechtem z Valdštejna. Poté byly trčkovské majetky zkonfiskovány a Opočno získal důstojník císařské armády Rudolf Colloredo.

Colloredové na přelomu 17. a 18. století přestavěli zámek v barokním slohu. Opočenský zámek patří mezi nejvíce navštěvované památky v Královéhradeckém kraji. Například v roce 2007 si jej prohlédlo 42 920 návštěvníků, kterým mimo jiné nabízí unikátní obrazárnu a sbírku zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám