Hlavní obsah

Splnili jsme za rok třetinu úkolů, chválí se vláda v barevné brožuře

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet Mirka Topolánka (ODS) se rozhodl, že se před veřejností blýskne svými úspěchy. V situaci, kdy se vláda v průzkumech veřejného mínění netěší výrazně vysoké podpoře, vydali ministři barevnou brožuru shrnující výsledky jejich práce v minulém roce. Podle ní za rok svého vládnutí už splnili či schválili 35 procent úkolů, které si stanovili ve svém programovém prohlášení.

Článek

Výroční zpráva vlády za rok 2007 s podtitulem První rok změn pro budoucnost představuje členy kabinetu jako úspěšné politiky, kterým se daří prosadit jejich záměry.

"Dokládá, že kabinet postupuje podle přesného plánu, jehož obrysy nejsou sice v denním zpravodajství vidět, ale jeho plnění se bude konkrétně a pozitivně promítat do života obyvatel," tvrdí v úvodu publikace premiér Topolánek.

Ostatně právě předseda vlády dostal v brožuře, vytištěné na křídovém papíře, největší prostor. Seznamuje v ní se svými pěti priorotami - zdravé veřejné finance, moderní a efektivní stát, podpora vědy a vzdělanosti, bezpečný občan v bezpečném státě a odstranění bariér.

V závěru pak publikace propaguje premiérův projekt Vivat na podporu vědy a výzkumu.

Náklady nepřesáhly 300 tisíc

Podle premiérova tajemníka Radima Ochvata se náklady na vládní brožuru vešly do částky 300 tisíc korun. Zahrnuje tisk, fotografie, digitální zpracování do souboru ve formátu pdf, možnost dotisku a několikaměsíční práci na publikaci. Výroční zpráva české vlády bude tištěna každý rok, letos to byly dva tisíce kusů.

"Je to výrazně nižší částka, než je u výročních zpráv obvyklé. Náklady na výroční zprávy běžně začínají na pěti stech, šesti stech tisících korunách," upřesnil Novinkám Ochvat.

"Je to nový komunikační nástroj jak lidem sdělovat, co vláda koná,“ dodal premiérův tajemník.

Každý ministr má v brožuře své motto

Vláda se také chválí za plnění programového prohlášení. Uvádí, že předložila 105 návrhů zákonů, 49 jich již bylo schváleno, 12 má na stole prezident. Ve Sněmovně byla vládě zamítnuta pouze jedna předloha.

Jednotliví ministři dostali v brožuře prostor, aby se pochválili za svou práci ve svěřených resortech. Vždy je umístěna usměvavá fotografie politika, podpis a jeho ministerská motta.

Krátké zvolila ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ): "Rozdílní v životě. Stejní v právech."

Také premiér Topolánek do bružury zvolil své heslo: "Věda dělá z peněz znalosti."

Také premiér Topolánek do bružury zvolil své heslo: "Věda dělá z peněz znalosti."

Nápaditost projevil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (SZ), který si dal do vínku jako motto verše Egona Bondyho:

"Nikdo nikdo nikdo

nikdy nikde nikam

se nedostal

Snad já?

takový vůl

přece nejsem"

Čunek ani Kuchtová nezapadli

Při tvorbě Výroční zprávy za rok 2007 nezapomněli její autoři také na bývalé členy vlády.

V kapitole týkající se ministerstva pro místní rozvoj je tak fotografie šéfa lidovců Jiřího Čunka a vedle něj podobizna současného vládce resortu, 1. náměstka Jiřího Vačkáře.

Také první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová nebyla odsunuta do zapomnění, usmívá se ze stránky vedle současného ministra školství Ondřeje Lišky (SZ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám