Hlavní obsah

Dva pacienti již překročili limit 5000 korun na poplatky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva pojištěnci už překročili v lednu roční limit 5000 Kč na regulační poplatky a doplatky za léky. Jsou jimi dva lidé s nevyléčitelnou chorobou. Limit má chránit chronické pacienty užívající drahé léky.

Článek

„Je to 38letá žena a 51letý muž, oba mají nevyléčitelnou neurologickou chorobu a berou tentýž lék,“ prohlásil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Podle informací Práva jde o pacienty, kteří nejsou hospitalizovaní, jejich nemoc je degenerativní a užívají lék s účinnou látkou riluzol.

„Lék stojí asi deset tisíc korun, pacient doplácí 2500 korun. Přípravek ale nemoc nevyléčí. Prodlužuje však přežívání nemocných,“ informoval Právo ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Více podrobnostií s ohledem na pacienty sdělit nemůže.

Jak Právu řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod, v jejich pražské pobočce se za první měsíc sedm pacientů blíží k limitu 5000 Kč, desítka dalších vydala na poplatcích a doplatcích za léky už 4000 korun a více než šest stovek pacientů 2000 korun. „Náš odhad je, že do konce prvního čtvrtletí limit překročí zhruba 10 000 pacientů,“ uvedl Rod.

Cikrt: limit ochrání 200 000 pacientů

„Očekáváme, že limit 5000 korun ochrání zhruba 200 tisíc vážně nemocných lidí, kteří dosud dopláceli za léky i desetitisíce. Nyní jako všichni ostatní zaplatí do limitu 5000 korun a pak už nic,“ řekl Právu ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Zdravotní pojišťovny budou mít údaje během několika týdnů. Zatím jsou podle nich jen předběžné a nelze je proto uvolnit.

Do limitu 5000 Kč se nezapočítávají:
doplatky na některé léky
doplatky na zdravotnické prostředky vydané na poukazy
90 Kč za pohotovost
60 Kč za den v nemocnici

V podstatě to znamená, že jen málokdo dosáhne hranici 5000 korun ročně. Všichni pacienti, kteří v prvním čtvrtletí limit překročí, budou platit dál. Pojišťovna jim peníze nad limit 5000 korun vrátí do 60 dnů po skončeném čtvrtletí, v němž limit přesáhli.

Reklama

Související témata:

Související články

S poplatky poklesl zájem o léky na recept

Majitelé lékáren ve čtvrtek poprvé oznámili, že počet léků vydaných na recept zavedením třicetikorunového regulačního poplatku za položku výrazně poklesl. Lidé...

Výběr článků

Načítám