Hlavní obsah

Levné léky od ledna zdraží, drahé budou levnější

Právo, per
PRAHA

Od Nového roku nás ve zdravotnictví čekají velké změny, protože budeme platit i za položku na receptu 30 korun. Lékárnická komora ve středu oznámila, že na drahé léky na recept si lidé od Nového roku připlatí méně, ale naopak na ty levnější budou doplácet víc.

Lidé zavalili lékárny, obávají se poplatků u doktoraVideo: ČTK

 
Článek

Úspory dosáhnou lidé díky tomu, že se mění lékárenská přirážka. Na dražší léky klesne z deseti na pět procent, na levnější naopak stoupne z 33 na 36 procent. Tyto změny kompenzují nárůst DPH na léky z pěti na devět procent. U levnějších léků tedy stoupne cena jen o koruny.

„Třicetikorunový poplatek u lékaře i v lékárně lidé ušetří, když s běžnými obtížemi půjdou rovnou do lékárny a bez receptu si zaplatí jen cenu léku,“ řekl Právu Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory. Vyplatí se to u léků do 50 korun, protože za ně nezaplatíme poplatek 30 korun, neboť je hradíme v plné výši.

Třicetikorunu za položku na receptu pacient zaplatí bez ohledu na počet balení, které mu lékař předepíše. Na receptu mohou být pouze dva druhy léku, to znamená za poplatek 60 korun, a od každého pouze tři balení.

Pokud půjdeme s receptem z pohotovosti do pohotovostní lékárny, v lékárně zaplatíme také za položku na receptu, to znamená buď 30, nebo 60 korun. V pohotovostní lékárně zatím neplatí 90korunový poplatek, který se bude od Nového roku platit za lékařskou pohotovost.

Na mnoho léků se limit nevztahuje

Podle viceprezidenta komory Michala Hojného léky podpůrné a doplňkové nejsou zahrnuty do ročního limitu 5000 korun. Sem spadají například přípravky na překyselený žaludek, zhoršenou průchodnost cév, na léčbu obezity, antikoncepce, léčiva k léčbě poruch erekce, ale i sedativa, hypnotika, přípravky k léčbě chřipky a nachlazení, vitamíny, léky na vykašlávání a projímadla.

Hojný připustil, že to může být určitý problém pro seniory, protože většinou tyto přípravky užívají.

Lékárna může pomoci

Lékárna však od 1. ledna může pacientovi pomoci. Měla by mu poskytnout informace o:

:: ceně léku a výši započitatelného doplatku do limitu 5000 korun

:: levnější variantě léčby, případně výhodnější velikosti balení

:: přípravku, který je lepší hradit z vlastních prostředků, než si ho nechat předepsat

:: užívání léků, které pacient možná bere zbytečně, protože mají stejnou účinnou látku.

„Ptejte se na své léky,“ doporučuje pacientům prezident Havlíček. V lékárnách také budou viset letáky, které informují pacienty o tom, co je v lékárnách čeká a jak jim lékárník může pomoci. V omezeném počtu budou i volně, takže si leták může z lékárny pacient odnést domů.

Na receptu bude i telefon pacienta

Zřejmě v průběhu příštího roku by se na receptu mohly objevit také doplňkové informace o pacientech. Mezi nimi je například telefonní číslo pacienta, hlavní diagnóza, která se váže na předepsaný lék nebo hmotnost dítěte předškolního věku, aby lékárník věděl, jak lék dávkovat.

Lékárníci také prosazují, aby platnost receptu byla prodloužena ze současných sedmi na 30 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám