Hlavní obsah

Školky jsou přeplněné, pro mnoho dětí není místo

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zápisy do mateřských škol (MŠ) se pomalu rozbíhají. Již předem je ale v řadě míst jasné, že nebudou moci přijmout všechny přihlášené děti. Přednost dostanou ty, které mají v daném místě trvalé bydliště nebo děti v posledním roce před nástupem do školy. Více dětí, než mohou přijmout, očekávají hlavně školky ve větších městech.

Článek

V Praze budou plné i školky v okrajových částech města, kam se stěhuje řada mladých rodin. Ani zvýšení kapacity nestačí S tím, že bude muset některé děti odmítnout, počítá například pražská Mateřská škola Zbraslav, a to i přesto, že zde kapacitu proti loňsku rozšířili o 50 míst.

„Letos budu moci přijmout asi 40 dětí a do nové školky dalších 50. Dostavují se tu dvě sídliště, a tak počítám, že se místa naplní. Asi budu odmítat,“ řekla Právu její ředitelka Dagmar Meisnerová.

Velký zájem očekávají také některé školky v centru hlavního města. „Nově budeme moci přijmout asi 25 dětí, očekáváme ale 30 až 40 přihlášek,“ uvedla ředitelka školky v Hellichově ulici v Praze 1 Pavlína Pánková. Přijaty podle ní budou děti s trvalým bydlištěm v Praze 1. „Děti z jiných částí Prahy a mimopražské budeme odmítat,“ dodala Pánková. O školky v centru Prahy mají totiž zájem i rodiče, kteří sem jezdí za prací.

Pro místní děti bývá místa dost i v plných školkách. „Není problém umístit všechny děti z Prahy 1, rodiče si ale nemohou vybírat. Děti jsou umístěny spádově do nejbližší školky,“ vysvětluje Pánková.

„Poptávka rodičů, kteří tu mají trvalé bydliště, bývá uspokojena,“ potvrzuje i ředitelka školky v pražských Dolních Počernicích Danka Exnerová.

Děti odmítají i v Brně

Podobná situace je také v Brně. „Rodiče dětí s trvalým bydlištěm a v posledním roce před školou uspokojíme všechny,“ řekla Právu ředitelka MŠ Brno-Komín Ladislava Zezuláková. Přesto ale odhaduje, že letos odmítne až polovinu přihlášených dětí.

Velký zájem o školky podle ní kromě silnějších populačních ročníků způsobuje také dřívější návrat maminek do práce. „Maminky dřív využívaly čtyřleté mateřské, teď do práce spěchají,“ vysvětluje Zezulová.

Počty zájemců ale zvyšuje také to, že mohou být děti přihlášeny do několika školek současně. Bez problémů lze přesto dát dítě do školky v menších městech a obcích. „Volných budeme mít asi 47 míst. Ty se tak zhruba naplní. Máme ale ještě rezervu dalších 25 míst. Děti zatím neodmítáme,“ řekla Právu ředitelka Mateřské školy Telč Blanka Hauzarová.

Ředitelky: platby zájem nesníží

Důvodem volných míst ve školkách může být i nedostatek pracovních příležitostí v některých regionech. „Maminky proto někdy zůstanou doma s dítětem déle,“ popisuje své zkušenosti Hauzarová.

Ona i další ředitelky školek, které Právo oslovilo, se domnívá, že by se zpoplatněním posledního předškolního roku, které navrhuje ministerstvo školství, zájem o školky nesnížil. „Zpoplatnění posledního roku pobytu dítěte v předškolním zařízení by nijak významně neovlivnilo počet dětí ve školkách,“ říká i ředitelka MŠ v pražské Masné ulici Jana Hegerová. „Školkovné je navíc možné lidem, kteří pobírají sociální dávky, odpustit,“ připomněla Hauzerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám