Hlavní obsah

Julínek chce nechat poplatkům u lékaře půlroční zkušební dobu

– PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce, aby přínos poplatků u lékaře byl vyhodnocen nejvíce za půl roku. Řekl to v neděli v České televizi. Řekl, že poplatky fungují a není s nimi problém, a to ani v případě rodičů s malými dětmi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Lidovci a zelení chtějí, aby poplatků nemuseli platit děti do šesti let a senioři nad 70 let. Lidovcům vadí i to, že poplatky hradí i děti v porodnici a lidé v domovech důchodců.

"Nepřipojím se k populistickému tančení," řekl Julínek směrem ke koaličním partnerům, kteří se podle něj jen snaží zviditelnit na politické scéně.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová uvedla, že je odhodlána navržené změny prosadit. Považuje za důležité, aby stát umožnil dětem zdarma přístup ke zdravotní péči od raného věku.

Julínek řekl, že třicetikorunový poplatek v ordinaci a 90 korun za pohotovost, které se platí od ledna, odrazují lidi od zbytečných návštěv lékaře. Rodiče mají platby kompenzovány řadou sociálních dávek a příplatků. Samy poplatky je prý tolik nezatěžují, ve spektru spoluúčasti tvoří 98 procent nákladů doplatky na léky, jen dvě procenta regulační poplatky.

Reklama

Související témata:

Související články

S poplatky poklesl zájem o léky na recept

Majitelé lékáren ve čtvrtek poprvé oznámili, že počet léků vydaných na recept zavedením třicetikorunového regulačního poplatku za položku výrazně poklesl. Lidé...

Výběr článků

Načítám