Hlavní obsah

Karel Srba získá zpět zabavené milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba získá s definitivní platností zpět 15 miliónů korun, které mu zabavila policie v souvislosti s podezřením z korupce na ministerstvu. V neveřejném zasedání o tom rozhodl pražský vrchní soud, který tak nakonec potvrdil předchozí verdikt prvoinstančního senátu.

Článek

Dalších zhruba 5,6 miliónu korun se má vrátit i jeho spoluobviněnému z kauzy Jiřímu Sitárovi. Uvedla to pracovnice soudu.

"Ve čtvrtek jsem na usnesení vyznačovala právní moc a poslala to na městské státní zastupitelství, protože tam jsou peníze uloženy, aby je vrátili. Má se vrátit asi 15 miliónů Srbovi a přes pět miliónů Sitárovi," uvedla pracovnice pražského městského soudu.

Hotovost ve výši 15 460 000 korun našli vyšetřovatelé v Srbově autě, dalších bezmála 5,6 miliónu korun zabavila policie Sitárovi. Podle původního podezření peníze pocházely z trestné činnosti, která měla spočívat v předražování zakázek na rekonstrukce českých ambasád v zahraničí.

Osvobozeno již sedm lidí

V kauze bylo se Srbou a Sitárem obžalováno dalších sedm lidí, všichni byli v březnu 2006 pravomocně osvobozeni. Po zprošťujícím verdiktu Městský soud v Praze rozhodl o vrácení peněz.

V případě Srby ale proti rozhodnutí o vrácení peněz podalo stížnost ministerstvo zahraničí. Vrchní soud v Praze poté verdikt zrušil a rozhodl ve prospěch státu, neboť peníze prý mohly souviset i s jinou Srbovou trestnou činností.

Ústavní soud (ÚS) ale jeho výrok loni v květnu zrušil a uložil mu ve věci znovu rozhodnout. ÚS svůj verdikt odůvodnil tím, že ministerstvo nebylo oprávněné podat stížnost a vrchní soud ji měl zamítnout.

Také Sitárovi Vrchní soud dříve odmítl peníze vrátit. Odvolací senát to i v jeho případě podmiňoval tím, že se má nejprve jasně prokázat, že peníze nesouvisí ani s jinou trestnou činností. Nejvyšší soud ale v lednu označil tento postup za protiprávní a rozhodl o tom, že se peníze mají Sitárovi vrátit. Odvolací soud nyní názor NS potvrdil.

Srba fuguruje i v dalších kauzách

Srba byl v jiném procesu odsouzen ke 12 letům vězení za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která upozorňovala mimo jiné i na podezřelá výběrová řízení na rekonstrukci ambasád.

Srba a další tři lidé jsou v současnosti stíháni také kvůli údajnému třináctimiliónovému podvodu při rekonstrukci Konferenčního centra Štiřín. Pražský městský soud je sice loni v červnu v plném rozsahu zprostil obžaloby, státní zástupce se ale odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám