Hlavní obsah

Rath jde ve středních Čechách do přímého souboje s Bendlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zajímavý souboj se dá očekávat na podzim ve středních Čechách. Lídrem kandidátky ČSSD se tady pro krajské volby v sobotu stal poslanec a bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Na podzim se utká mimo jiné se současným středočeským hejtmanem a místopředsedou ODS Petrem Bendlem, který hodlá funkci obhajovat.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

David Rath (uprostřed) s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem (vlevo) a předsedou poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem na jedné z tiskových konferencí strany

Článek

Rath řekl, že pro něj dnes v tajných volbách hlasovalo 105 ze 112 delegátů krajské konference.

Lídr kandidátky uvedl, že pokud by se stal hejtmanem on, zastavil by privatizaci středočeských nemocnic, krajské nemocnice by podle něj také přinejmenším od dětí a důchodců nevybíraly poplatky. Chtěl by také zvednout platy zdravotníkům. Podobně je podle něj nutné modernizovat i regionální školství. Zlepšit chce i stav silnic. "Za osm let vlády ODS se z toho staly tankodromy," míní.

Na dotaz, kde by kraj na tyto plány vzal peníze, uvedl, že pod vedením občanských demokratů se vyhazují desítky a možná stovky miliónů na různé zbytečné studie. "Ořezat" lze podle něj i další zbytné výdaje. Bendl chce podle Ratha nechat vyrobit za milión kopii královské koruny, poslanec to označil za nehoráznost a prý kvůli tomu zvažuje trestní oznámení.

Již dříve Rath uvedl, že jeho šance na vítězství v krajských volbách jsou velmi slušné. Dnes dodal, že podzimní krajské volby budou pro veřejnost rovněž příležitostí, jak dát najevo názor na reformu veřejných financí, kterou ČSSD dlouhodobě kritizuje.

Bendl výtky svého soupeře již dříve odmítl, například prodej zdravotnických zařízení byl podle něj v pořádku. Střetu s Rathem v krajských volbách se prý neobává - tvrdí, že mnohem větším protivníkem je například špatný stav silnic v kraji.

Komunisté postavili Vondráška

Kandidáta pro krajské volby zvolili v sobotu také komunisté. Nominovali starostu Rožmitálu pod Třemšínem, nestraníka Josefa Vondráška. Středočeští lidovci již svou kandidátní listinu sestavili počátkem prosince, v jejím čele stanul nynější náměstek hejtmana Josef Vacek. Bendl se stal lídrem kandidátky středočeské ODS v lednu.

Středočeští sociální demokraté dnes rozhodovali nejen o prvním, ale i o dalších místech listiny. Dvojkou je lékař a vysokoškolský profesor Zdeněk Seidl, trojkou šéf krajských zastupitelů Marcel Hrabě, na čtvrtém místě kandiduje starostka Štěchovic Miloslava Vlková a na pátém čáslavský místostarosta Jaromír Strnad. Celkem je na seznamu 97 jmen.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš letos kandidovat nehodlá, neboť se chce více věnovat povinnostem poslance. Sociální demokracie má podle něj na to, aby ve středních Čechách získala 30 procent hlasů, pokud bude vysoká volební účast.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám