Hlavní obsah

Filip: Paroubkova kritika posílila mou pozici ve straně

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útoky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na adresu šéfa KSČM Vojtěcha Filipa se minuly účinkem. Naopak, způsobily, že se komunisté semkli kolem svého současného předsedy. Kontakty mezi KSČM a ČSSD po roztržce navíc nekončí. Měla by pokračovat společná setkání před jednáním Sněmovny.

Článek

Paroubek po prohrané prezidentské volbě, ve které Václav Klaus porazil Jana Švejnara, prohlásil: „Filip předvedl politickou eskamotáž. Je buď neschopný, nebo všehoschopný. My jsme splnili všechny podmínky, které KSČM kladla. Chci říci nahlas, že pokud bude KSČM pod vedením pana Filipa, tak velice těžko budeme nacházet společnou řeč.“

„Nemělo to žádný dopad a pokud nějaký, tak spíše mou podporu,“ prozradil Novinkám Filip, jak reagovali jeho spolustraníci na ostrá slova šéfa ČSSD Paroubka. „Skutečně to tak na sobotním jednání našeho ústředního výboru vypadalo,“ doplnil šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. „Myslím, že Paroubkova reakce byla signálem pro komunisty, že Filipova strategie při prezidentské volbě byla správná.

Předseda ČSSD nepostupoval dostatečně diplomaticky,“ řekla pak Novinkám komunistická poslankyně Ivana Levá. Podle ní tak Paroubek paradoxně přispěl k uklidnění vnitrostranické situace v KSČM.

Politolog: Paroubek se unáhlil

"Samozřejmě, že to KSČM dává dohromady," uvedl k dopadům Paroubkových slov politolog Zdeněk Zbořil. "Paroubek někdy reaguje při některých svých domnělých neúspěších příliš rychle. Je to naprosto zbytečné vyvolávání rozporů. Filip správně říká, že jsou si souzeni. Ukazuje se, že když vydrží pohromadě, tak aspoň nějakých dílčích úspěchů mohou dosáhnout. Jakmile se ČSSD rozejde s KSČM, tak ztrácí významnou podporu, nezapomeňme, že komunisté mají 26 poslanců," dodal Zbořil.

Filip je i přes roztržku nadále připraven na případná jednání se šéfem ČSSD. „Nemám žádný problém. Kdybych se urážel, nemohl bych být v politice,“ uvedl předseda KSČM.

Podle něj od prezidentské volby zatím žádná jednání se sociálními demokraty neproběhla. „Ale myslím si, že platí, že předsedové obou klubů se budou připravovat na každou schůzi Sněmovny,“ doplnil Filip. „Tato setkání zrušit nehodlám. Je třeba oprostit práci v Poslanecké sněmovně od toho, co se dělo na Hradě,“ míní Kováčik.

Filip je ovšem v každém případě připraven na Paroubkova tvrzení reagovat. Pokud se situace neuklidní, chce se koncem týdne směrem ke členům své strany vyjádřit na téma nevměšování do dění v KSČM. Komunisty čeká v ve dnech 17. a 18. května sjezd, který se uskuteční v Hradci Králové. Filip na něm bude obhajovat svou funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám