Hlavní obsah

Havel ani Zeman na Hrad v pátek nedorazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přání prezidentské kandidátky Jany Bobošíkové, aby se páteční volby na Hradě zúčastnili také Václav Havel a Miloš Zeman, nebude vyslyšeno. Oba matadoři české politiky oznámili, že na Hrad nedorazí. Havel je v zahraničí a Zeman se podle svých slov bude na tu "šaškárnu" raději dívat jen v televizi.

Článek

„Václav Havel je v zahraničí, tento i příští týden, bude se muset omluvit,“ řekl Právu exprezidentův tajemník Jakub Hladík.

Havlův zdravotní stav je podle něho dobrý. „Jel na rekondiční pobyt nabrat formu, jinak je v dobrém zdravotním stavu a v dobré kondici,“ přiblížil Hladík. Podle něho je Havel v nejmenované evropské zemi.

Vedení Sněmovny Havla, který nedávno strávil asi 10 dnů v Institutu klinické a experimentální medicíny lkvůli srdeční arytmii, nepozvalo už na první volbu. Pozvánka jednoho sněmovního klubu by znamenala, že dotyčný nesmí vstoupit do jednacího sálu a prý ani na galerii.

Totéž se týká bývalých premiérů Stanislava Grosse, Vladimíra Špidly a Miloše Zemana.

Zeman zůstane na Vysočině u televize

Bobošíková by také stála o Zemanovu přítomnost. Ani Zeman se však na Hrad nechystá. „Protože do Prahy jezdím pouze za svou rodinou a po té šaškárně, co jsem viděl minulý pátek, bych si v parlamentu připadal jako v zamořeném prostředí. Takže radši budu dýchat čistý vzduch Vysočiny,“ řekl Zeman Právu.

Na projev Bobošíkové, kterou považuje za sympatickou ženu, se ale hodlá dívat v televizi. Zeman nepotvrdil zprávy, podle nichž komunisté usilovali o jeho kandidaturu. V roce 2003 Zeman nastoupil právě do druhé prezidentské volby, vzápětí z ní ale vypadl.

„Já jsem mnohokrát veřejně prohlásil, že jsem splnil svoji povinnost vůči ČSSD kandidaturou v prezidentské volbě v roce 2003. A nyní žádnou takovou povinnost vůči žádné straně nemám,“ konstatoval Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám