Hlavní obsah

Změnami ve vzdělávání chce Julínek přilákat lékaře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na nedostatkové lékařské profese, jakými jsou například praktičtí lékaři či zubaři, chce ministr Tomáš Julínek (ODS) přilákat další zájemce z lékařských fakult, a to změnou jejich vzdělávání po ukončení vysoké školy. Stát by na to měl přispět půl miliardou ročně.

Článek

"Lékař nemá být pět nebo šest let po ukončení školy bezprizorním nosičem vody, ale mohl by zasáhnout do léčení,“ prohlásil v úterý ministr Julínek.

Lékaři musí za praxi i platit

Jeho náměstkyně Markéta Hellerová upřesnila, že po ukončení fakulty se musí lékař pět až šest let dál vzdělávat, než složí atestaci, a během této doby nesmí samostatně léčit. V řadě případů musí lékař ještě za to, že se v nemocnici dál vzdělává a připravuje na samostatnou práci, platit.

"A to až 250 korun denně. Tuto nedobrou praxi chceme novelou zákona o vzdělávání odstranit,“ uvedla Hellerová. Zavedla by se tzv. rezidenční místa pro lékaře, která budou podporovaná státem, ročně až půl miliardou korun.

Počet těchto rezidenčních míst pro jednotlivé obory, včetně výše dotace, která má být zhruba 25 000 Kč měsíčně na toto místo, by určovalo ministerstvo. "Tak by lékaři, kteří budou na těchto rezidenčních místech pracovat, měli mít náklady i větší část platu hrazenu ze státního rozpočtu,“ řekla Hellerová.

Zubaři do praxe rovnou

U zubařů to bude jinak. Dnes musí pracovat zhruba tři roky u starších kolegů a pak si mohou otevřít ordinaci. Nově to má být tak, že si budou moci okamžitě po škole otevřít ordinaci, a to proto, že v posledních dvou ročnících na vysoké škole už v podstatě pouze praktikují.

Také praktický lékař by mohl vychovávat svého nástupce tím, že ho bude zaměstnávat ve své ordinaci.

Novelu zákona musí schválit Sněmovna a Senát a pokud ji podepíše prezident, platila by od roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám