Hlavní obsah

Vyhláška prodlouží platnost receptů až o měsíce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se chystá podepsat vyhlášku, která to umožní. Platnost receptů od lékaře by se tak od poloviny února prodloužila o dny až měsíce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

"Příslušná vyhláška je připravena k podpisu. Platit bude od poloviny února," řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

K jakým změnám dojde?

Jeden den po dnu vystavení platí a bude nadále platit recept, který předepíše lékař sloužící službu v lékařské stanici první pomoci; pět kalendářních dnů (dosud tři dny), počínaje dnem vystavení, bude platit recept na antibiotika a antimikrobiální chemoterapeutika; 14 kalendářních dní (dosud 7 dní), počínaje dnem vystavení, budou platit recepty na ostatní léčivé přípravky.

Lékař ale platnost receptu může určit i jinak - maximálně jeden rok bude platit opakovaný, takzvaný trvalý recept (dosud půl roku).

Ročně 100 miliónů receptů

Ročně se v Česku vydá téměř sto miliónů receptů. Čili skoro deset na každého občana ČR včetně nemluvňat. Opakovaný recept může lékař vystavit pacientovi, který trpí chronickou nemocí. Pokud se má výdej léku opakovat, musí lékař na receptu uvést údaje o počtu opakovaných výdejů.

Každý výdej takového léku pak musí být na receptu vyznačen razítkem lékárny.

"Za výdej léku na opakovaný recept se platí poplatek 30 korun při každém jeho vyzvednutí v lékárně,“ uvedl Cikrt.

Nová vyhláška také stanovuje, že na jednom receptu mohou být uvedeny jen dva druhy léků, tedy pacient zaplatí maximálně poplatek 60 korun. Lékař může dále předepsat maximálně tři balení jednoho léku (dosud to stanoveno nebylo), aby byla zajištěna léčba pacienta do další návštěvy lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám