Hlavní obsah

ČSSD chce na poslední chvíli sehnat podporu pro veřejnou volbu prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanecký klub ČSSD hledá podporu pro veřejnou volbu prezidenta ve Sněmovně. Poslanci přijali dřívější usnesení předsednictva strany. Sociální demokraté nebyli dříve v názorech na způsob volby hlavy státu jednotní. Někteří ji prosazovali, jiní byli proti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek a poslanec KSČM Jiří Dolejš

Článek

Pro veřejnou volbu se nejvíce zasazoval místopředseda klubu David Rath. Pro volbu tajnou se vyslovil například předseda Sněmovny Miloslav Vlček.V České televizi řekl, že prezident, který vzejde z tajné volba, má silnější mandát a navíc je to tradice.

Předsednictvo strany ale v pátek poslancům doporučilo, aby se všemožně zasadili o prosazení veřejné volby. Kromě sociálních demokratů by ji chtěli i zákonodárci KDU-ČSL.

Poslanci tvrdí, že s tajnou volbou nesouhlasí veřejnost. Lidé prý chtějí vědět, jak kdo hlasoval. Média ale spekulují spíše o tom, že sociální demokraté tím chtějí zabránit tomu, aby někteří jejich poslanci dali hlas Václavu Klausovi místo Janu Švejnarovi. Bojí se, že by se opakovala situace z prezidentských voleb v roce 2003, kdy někteří poslanci hlasovali pro Klause, ačkoliv strana měla ve volbě vlastního kandidáta - Miloše Zemana.

S tradiční tajnou volbou souhlasí ODS a Strana zelených. Nejasný názor mají komunisté. Jak se rozhodnou, řeknou ve čtvrtek.

Neomezený čas u pultu

Stejně tak se ve čtvrtek sejde vedení Sněmovny a Senátu a pokusí se způsob volby vyřešit. V úterý se shodli pouze na tom, že každý zákonodárce bude mít neomezeně dlouhý čas pro svůj proslov. Prostor se omezí pouze v případě obstrukcí.

Foto: Právo

Volba prezidenta začíná v pátek v deset hodin dopoledne. Václav Klaus má jistou podporu ODS, i když jeho protikandidát Jan Švejnar doufá, že by mu někteří zákonodárci této strany mohli dát hlas. Švejnara podporuje ČSSD, paralelně je ale možné, že někteří její zákonodárci by raději dali hlas Klausovi. Zelení se zavázali podpořit Švejnara, lidovci a komunisté dali svým zákonodárcům "volnou ruku".

Světelná signalizace

K volbě prezidenta se sešla komise už minulý čtvrtek. Předpokládá, že volba přes všechny nápady bude nakonec tajná. Chce dokonce zaručit, aby poslanci měli při volbě opravdu soukromí.

V každé polovině místnosti bude vždy jen jeden paraván a jedna volební urna. Obě části mají být průchozí s vlastním vchodem a východem.

Členové volební komise vydají zákonodárcům volební lístky u vchodu. U východu další člen komise upozorní signalizačním zařízením, kdy smí vstoupit další volitel.

Ten si po rozsvícení světýlka u vchodu proti podpisu vyzvedne volební lístek, těsně před převzetím ho podepíší dva ověřovatelé. Stane se to v tzv. diskrétní zóně, obdobné, jaké jsou v bance.

Ostatní se k poslanci s lístkem tak nepřiblíží na více než tři metry. „Tím je minimalizován nebo vyloučen kontakt hlasovacího lístku s více než jednou osobou,“ konstatoval šéf sněmovní volební komise Petr Tluchoř (ODS), který zároveň připustil, že takový postup volbu protáhne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám