Hlavní obsah

Švejnar odmítl reformu a přiblížil se Hradu

Právo, Novinky, jos, gő

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezidentský kandidát Jan Švejnar zvýšil své šance na zvolení do čela státu. Na pondělní debatě se studenty FSV UK v Praze uvedl, že současná reforma veřejných financí s sebou nese vedle pozitivních i negativní sociální aspekty a zřejmě by ji nepodepsal. Šéf komunistů Vojtěch Filip to následně označil za pozitivní signál, který by mohl zvýšit Švejnarovy šance na podporu KSČM.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a prezidentský kandidát Jan Švejnar

Článek

„Jestliže by nebyly vyřešeny, tak bych ji (reformu) asi nepodepsal,“ řekl v pondělí Švejnar studentům s odkazem na nedostatky v sociálních aspektech reformy veřejných financí.

Na to v úterý ráno reagoval šéf komunistů Filip s tím, že Švejnar by si podobnými výroky mohl u komunistů své preference zvýšit. „Plusy a minusy mezi jednotlivými prezidentskými kandidáty byly vyrovnány. Pokud se vyjádří k reformě, budou plusy na straně Švejnara,“ řekl v úterý ráno na ČR1-Radiožurnálu Filip.

Komunisté podle něj zaznamenali Švejnarova slova o tom, že by reformu zřejmě nepodepsal, což mluví podle Filipa pro jeho podporu. KSČM ale trvá na tom, aby jim to Švejnar sdělil osobně.

Filip na ČR-1 rovněž uvedl, že Švejnar bral jejich požadavky „příliš politicky,“ ale svým turné po republice „pochopil, že případné vzdání se amerického občanství či propagování suverenity země, je přáním občanů“.

Filip na ČR-1 rovněž uvedl, že Švejnar bral jejich požadavky „příliš politicky,“ ale svým turné po republice „pochopil, že případné vzdání se amerického občanství či propagování suverenity země, je přáním občanů“.

V úterý od 13 hodin se na půdě senátorského klubu ČSSD uskuteční dlouho očekávaný prezidentský duel mezi Václavem Klausem a Janem Švejnarem. Švejnar již v pondělí uvedl, že se na něj "nijak zvláť nepřipravuje a nechává jej v klidu".

Švejnar komunistické poslance znovu navštíví příští týden.

Reklama

Související články

Švejnara nechává diskuse s Klausem v klidu

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar uvedl, že se na úterní diskusi s prezidentem Václavem Klausem nijak zvlášť nepřipravuje. Mrzí ho také, že nebude moci...

Klaus může kvůli Bémovi přijít o jeden hlas

O hlas jednoho ze senátorů může přijít Václav Klaus při volbě prezidenta České republiky. Jana Juřenčáková (NSK) uvedla, že bere zpět své rozhodnutí hlasovat...

Výběr článků

Načítám