Hlavní obsah

Šlouf: Podporu pro Klause nevyjednávám

Právo, Radim Vaculík

Někdejší poradce premiéra Miloše Zemana Miloslav Šlouf je přesvědčen, že českým prezidentem by měl i pro příštích pět let zůstat Václav Klaus, který je podle něj s národem více spjatý než Jan Švejnar. Popírá ovšem, že by pro Klause cíleně sháněl hlasy i mezi zákonodárci stran, které podporují Švejnara.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloslav Šlouf

Článek

Pane Šloufe, zajímá mě, čím se ve skutečnosti živíte, co děláte?

To, co jsem dělal roky předtím a to je poradenství. Ekonomika, politika, ono je to oboje spojené.

Na vaše pracovní aktivity jsem se neptal náhodou. Souvisí to s informacemi, že nyní sháníte hlasy do únorové prezidentské volby pro Václava Klause, že pro něj lobbujete. O vás je známo, že Klause podporujete. Co na to říkáte?

Ano, podporuji prezidenta Klause. Ten s námi tady celé ty roky žil, má v sobě zabudovaný smysl pro realitu. Pokud se týká profesora Jana Švejnara, evropské profesorství má jinou váhu než to americké. Tam je to jakási hodnost k tomu, že může učit. V evropských rozměrech je profesor člověk, který už vědecky opravdu pracuje. Švejnar tady nikdy nedělal, nezná to, je od sedmnácti let v zahraničí. Nemohl žít s tím národem, státem a nemůže ani posoudit, jaké postavení by měl v Evropě mít. To je hluboký nedostatek.

Takže si profesně i lidsky vážíte více Klause?

Ano. A když nemám dalšího kandidáta, tak je to jasné. Asi nepochybujete o tom, že kdyby kandidoval Zeman, tak bych jej volil. Když tam není, tak upřednostňuji Klause. Jiného kandidáta dnes nevidím.

Zpět k vašemu údajnému lobbingu. Říká se, že u lidí z ČSSD, kteří vždy podporovali Zemana a jsou stále v Parlamentu, že právě u nich se snažíte získat hlasy pro Klause.

Já jsem prostým členem ČSSD a už nebudu nikam odcházet ani se nikam hlásit. Nelobbuji nijak cíleně. Nejsem schopen nic slíbit, nemám ten mandát, abych oficiálně pracoval. Ale jistě, když s někým z poslanců mluvím, tak se ptám: koho budeš volit a proč. A tak jako každý jiný občan či volič se snažím uplatnit svůj názor. To je všechno, nic jiného tam ani být nemůže.

Takže vy jim řeknete: „Můj názor je takový, že by to měl být Klaus, co ty na to?“

Tak oni se teď bojí. Bojí se mi telefonovat...

Bojí? Mají to zakázané z vedení?

Jo, zakázané.

Já bych to čekal kvůli těm vašim telefonátům, které nedávno zveřejnila televize. Na vašem seznamu jste měl několik jmen politiků i vládních činitelů z ODS, mimo jiné ministra dopravy Řebíčka, ministra zemědělství Gandaloviče či blízkého spolupracovníka premiéra Dalíka. Ono to pak vypadá, že jste s ODS v užším kontaktu?

Kdyby se vaši kolegové z televize soustředili i na jiné politické strany, tak by zjistili totéž.

Takže si voláte se všemi?

Třeba s Martinem Bursíkem jsem seděl čtyři roky v městském zastupitelstvu v Praze. No přece ani on a ani já nemůžeme zapřít, že se známe. Ne, že bych si s ním teď telefonoval...Ale znám i řadu komunistických poslanců, samozřejmě i řadu sociálních demokratů, řadu hejtmanů. Ve své práci jsem se k nim dostal. Nemůžu zapřít, že znám třeba Evžena Tošenovského (hejtman Moravskoslezského kraje za ODS, pozn. aut.), ani on to nemůže zapřít.

Podle vás jsou ty telefony s ministry jen pracovní, v rámci poradenství, které děláte, případně jde o hovory se známými?

Samozřejmě. Víte, svým způsobem je legrační, že se mé telefonáty objevily v televizi. Já už dnes v zásadě vím, jak se tam objevily. Tohle bylo účelově připravené a dáno do médií. Složitější by samozřejmě bylo, kdyby se tím zabýval nějaký policejní útvar. Tam bych byl předvolán a musel vysvětlovat. Kdyby tam ale něco věcného bylo, nějaká protizákonná nesrovnalost, tak je to samozřejmě u policie a nikoli v televizi.

Musím se ale znovu zeptat na telefonáty a vaše kontakty s ministry a politiky z ODS.

To řeknu taky, to není problém. Ministra Řebíčka jsem poznal v době, kdy byl jedním z významných majitelů jedné firmy a já byl na odchodu ze Strakovy akademie. Obchodně jsme se dostali do kontaktu. Pak jsem zjistil, že je na druhém místě kandidátky na Ústecku, kde jsme se Zemanem pomáhali Jiřímu Paroubkovi.

To je mimochodem jedna z mých největších politických chyb života, že jsem se tím člověkem nechal ovlivnit, abych vstoupil na jeho straně do voleb. Mimochodem, měl by se nechat jít vyšetřit někam k psychiatrovi a poradit se o významu některých slov z oboru jako je paranoia....

Zaslechl jsem, že jste byl vedením ČSSD vyzván, abyste složil svou členskou legitimaci.

Ale, prosím vás. Nás je asi čtyřicet v místní organizaci ČSSD. Na poslední schůzi před Vánocemi jsem kolegům položil otázku, jak to vidí a jestli se mě chtějí na něco zeptat. Oni řekli, prosím tě, vždyť tě přece známe.

Co ministr Řebíček?

Jo a Řebíček byl na druhém místě kandidátky ODS a současně byl šéfem volební kampaně na severu Čech. Co se týká ministra Gandaloviče, potkali jsme se v USA, kde on byl generálním konzulem a já tam přijel na návštěvu jako tehdejší šéf poradců premiéra. Od té doby se známe, nijak jsme si neškodili a když bylo zapotřebí, tak jsme se potkali.

Takže ty telefonáty z konce loňského roku jsou tedy jen v rámci udržovacích vztahů?

Úplně normální. Heleďte, já se narodil na Žižkově a v životě jsem neměl se zemědělstvím nic společného, takže jak já můžu ovlivňovat ministra Gandaloviče?

A co kontakty s Markem Dalíkem?

Jo, teď se píše, že Dalíkové a Šloufové jsou úplně nejhorší lobbisté v historii a vidíte, já na rozdíl od jiných nebyl nikdy ani vyšetřován, natož obviněn. Pokud se týká Dalíka, my se známe spolu s premiérem Topolánkem z doby, kdy se stal senátorem. Tehdy jsme si i potykali a viděli se při nějakých příležitostech. Nějak tehdy přišlo, že jsme se potkali i s Dalíkem, seznámili se. Ale oni mají dnes úplně jiné zájmy než já.

Jestli jsem se někdy o něčem poradil, zkonzultoval, jakým směrem jde vláda, to bych musel připustit. Ale, že bychom spolu vytvářeli nějaké finanční hodnoty, to tedy ne. A do ODS určitě nevstoupím.

Ministři ODS nebyli jediní veřejní činitelé, s kým jste si v poslední době telefonoval. Televize uvedla rovněž jméno šéfa 4. odboru Inspekce ministra vnitra Jana Vaněčka.

Já si myslím, že to je ten, který se tady u mě v kanceláři velmi zdvořile svého času objednal, byl tady, několikrát jsme spolu hovořili a položil mi otázky na tehdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka. Jak jsme byli v kontaktu, kde jsme spolu byli. Já mu odpověděl a pochopil, že on to vyšetřuje. (Husák loni na jaře údajně kvůli mediálním útokům na svou osobu v souvislosti s kontakty se Šloufem a domnělým zásahem do kauzy biolíh odstoupil z funkce, pozn. autora)

Takže to byl jediný důvod, proč jste spolu s Vaněčkem hovořili?

Tím jsme se poznali. Pak jsme spolu možná párkrát ještě hovořili, protože se dotazoval na nějaké jiné kauzy, jestli něco nevím. Podle mě šlo z jeho strany o normální policejní práci.

Ještě jedno jméno zaznělo v souvislosti s vašimi telefonními hovory. Jde o šéfa sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké Josefa Pavlíka. On je považován za pravou ruku Vesecké a vy jste spolu hovořili častěji než je u dvou známých obvyklé, celkem osmačtyřicetkrát za tři měsíce. Proč?

Mě to taky překvapilo, že těch telefonátů bylo tolik. Ale já s ním mluvil i teď v těchto dnech, protože si dojednáváme předání slivovice a plánujeme nějakou společnou schůzku.

Jaký je tedy váš vztah? Šlo o kamarádské hovory, nebo šlo i o práci?

Drtivá většina jich určitě byla přátelských, informovali jsme se o nějakých věcech. Určitě jsme ale mluvili i o Jiřím Čunkovi, ale k tomu já nemám vůbec žádný vztah. Proč bych se zabýval člověkem, který mně navíc připadá docela směšný.

Můžete tedy jednoznačně odmítnout, že byste s Pavlíkem řešil například kauzu biolíh, u které figurovali jako obvinění vaši známí?

Biolíh určitě ne, tohle určitě nebylo jedno z našich hlavních témat. Nemohu vyloučit, že byla položena obecná otázka, jak vidíš tuhle situaci, to připouštím.

A když jste s ním mluvil, ptal jste se jej a zajímalo vás, co dělá a jak v některých věcech rozhoduje Renata Vesecká?

Zcela jistě jsem se optal: Co blbnete okolo toho Čunka? Já jsem tomu nerozuměl, těm manévrům, které se tam odehrávaly.

Prý jste ale dokonce s Veseckou jednal, byl za ní loni osobně na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně?

Tam jsem nikdy nebyl. Já jsem s ní hovořil osobně naposledy těsně před volbami, kdy se to dotýkalo tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha, jemuž jsem dělal poradce. A bylo tam to obvinění jeho kolegyně v souvislosti s tou farmaceutickou firmou.

Myslíte Evu Klimovičovou?

Tak, tak. A to jsem se Vesecké ptal, jaký má na to názor, jestli to je tak vážné, že má doktor Rath odstoupit z kandidatury.

Jak vám odpověděla?

Že ne. Že je to v průběhu vyšetřování a že si v tuto chvíli nemyslí, že by měl doktor Rath odstoupit z kandidatury.

Odskočíme na jiné téma: Kmotr Mrázek. Zaujalo mě vaše dřívější vyjádření, že jste ho měl „v podstatě rád“. O Mrázkovi, ale i o vás se zmiňuje tzv. Kubiceho zpráva.

Kubiceho jsem neznal, ale způsob, jakým prezentoval názory v uvozovkách elitního útvaru policie, mě šokoval. Poté jsem s nefalšovanou hrůzou sledoval povolební vyjádření pana Paroubka a přemýšlel, co mu to ti lidi řekli. Pak jsem zjistil, že mu tehdy řekli, že ČSSD volby vyhrála, ale ono se těsně před koncem uzavření volebních místností rozhodlo, že nikoli. Ten stres Paroubka od těch voleb podle mého názoru neopustil. On strašlivě toužil být ve vládě.

On ale nemůže před volbami říct v jednom článku, že nepůjde do velké koalice a potom zjistíme, že měl být prvním místopředsedou vlády s odpovědností za zahraniční politiku a k tomu šest ministrů za sociální demokracii. To je opravdu podtrh na těch voličích.

Takže tam byla nějaká domluva s ODS?

Samozřejmě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám