Hlavní obsah

Němečtí neonacisté na webu vyzývají k účasti na pochodu v Plzni

– PLZEŇ • Aktualizováno

Němečtí neonacisté vyzývají na internetu k účasti na plánovaném pochodu neonacistů v Plzni. Autor v příspěvku na německém ultrapravicovém diskusním fóru zve německé "svobodné, sociální a nacionální" kamarády a informuje, že se v Plzni očekávají policejní manévry. S účastí německých neonacistů policisté počítají, kolik jich přijede, jasné není.

Článek

Na německém serveru se doslova píše: "Odpor Plzeň organizuje na sobotu 19. ledna v Plzni demo proti oklešťování svobody slova a názorů. Datum už způsobilo v Židy kontrolovaných médiích paniku, protože první transport z židovského ghetta v Terezíne se konal 18.1.1942. Rabíni běhají jak splašení!"

Počty pochodujících radikálů odhadují policisté nejméně na stovky. O pomoc už požádali i kolegy z Bavorska a Saska.

Podle plzeňské policejní mluvčí Jany Václavové monitorují policisté na internetu už několik podobných výzev. Na možný příjezd německých radikálů se připravují. Současně se připravují i na možný příjezd anarchistů. Do ulic města v sobotu nasadí dopravní a pořádkovou policii a také antikonfliktní tým. Přesný počet policistů z taktických důvodů nezveřejní. Pohotovost budou mít i městští strážníci.

Další pochod radnice zakázala

Mimořádná bezpečnostní opatření chystá také radnice, konkrétní podobu dohodne v úterý během jednání se zástupci policie, strážníků, ÚMO 3.

"Jistá jsou zatím dopravní omezení. Bude například zakázáno stání vozů na některých místech ležících na trase pochodu," uvedl radní Karel Paleček. Město také doporučilo svatebčanům, aby si obřad na radnici přeložili jinam. Podle Palečka může mít situace vliv i na omezení MHD. Pokud bude zastavena tramvajová doprava, připraví dopravní podniky zálohy autobusů.

Pravicoví radikálové se loni sešli k demonstraci na Palackého náměstí v Praze.foto: PRÁVO/Milan Malíček

Extremisté se sejdou na náměstí Emila Škody u plzeňského autobusového nádraží. Odtud vyjdou Husovou ulicí, projdou kolem Velké synagogy a Prešovskou ulicí se dostanou na náměstí Republiky. Nejrizikovějším úsekem pochodu je zřejmě okolí Velké synagogy. Tam se od 14 hodin koná pietní shromáždění představitelů Židovské obce, jež podpoří také křesťané.

"Po jeho skončení přejdeme v průvodu do katedrály, kde symbolické zapálení svící shromáždění završí," uvedl Karel Šimr, mluvčí akce. Další shromáždění, které organizuje Mládež proti nacismu, se koná od 13:30 v Sadech Pětatřicátníků.

"Po jeho skončení přejdeme v průvodu do katedrály, kde symbolické zapálení svící shromáždění završí," uvedl Karel Šimr, mluvčí akce. Další shromáždění, které organizuje Mládež proti nacismu, se koná od 13:30 v Sadech Pětatřicátníků.

Pochod extremistů městem nahlásil na 19. ledna na obvodní úřad Václav Bureš jako Protestní pochod za svobodu slova, prý jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem.

V Maislově ulici se loni shromáždily stovky lidí, občané protestovali proti pochodu radikálů Židovským městem.foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Radnice jej nezakázala. Řada lidí pochod vnímá jako urážku a výsměch obětem holokaustu. Nahlášena je účast asi 150 radikálů, počítá se ale s tím, že jich bude víc. Pravděpodobně budou ozbrojeni. Další pochod v Plzni extremisté nahlásili na 26. ledna. Centrální plzeňský obvod ale tuto akci zakázal.

Proti manifestaci se ohradily politické strany a občanská hnutí. "Důrazně protestujeme proti jakýmkoliv podobným akcím konaným extrémními organizacemi. Jsme zásadně proti každému násilí , teroru a zlu – protože jsme nezapomněli," uvedla ve své zprávě například Konfederace politických vězňů.

Reklama

Související články

Plzeň nepovolila demonstraci extremistů

Plzeňští úředníci nepovolili uskutečnění pochodu pravicových extremistů Plzní. Ten se měl podle ohlášení konat 26. ledna. Nový pochod nahlásil na obvodní úřad...

Výběr článků

Načítám