Hlavní obsah

KSČM nechá Švejnara projít prvním kolem volby prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soupeř prezidenta Václava Klause ekonom Jan Švejnar se vší pravděpodobností projde prvním kolem prezidentské volby. Hlasy komunistických poslanců a senátorů podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše. Jak dopadne druhé nebo třetí kolo, zůstává otázkou.

Článek

Kandidát musí pro postup získat většinu hlasů v jedné z parlamentních komor. Dostane-li Klaus hlasy všech 41 senátorů ODS z 81členného Senátu, pak má postup jistý a většinu ve Sněmovně už většinu nepotřebuje. Švejnara do druhého kola mohou vynést hlasy poslanců ČSSD, zelených a alespoň části komunistů či lidovců. Kdyby kromě většiny všech senátorů získal i většinu všech poslanců Klaus, pak volba končí a prezidentské křeslo na dalších pět let má jisté.

Dolejš přiznal, že zatím neexistuje doporučení poslaneckého klubu KSČM v této věci. Nejbližší schůze bude podle jeho předsedy Pavla Kováčika 15. ledna. Neočekává ale, že by klub přijal nějaké usnesení k prezidentské volbě. I podle něj je ale mezi poslanci nálada "nenechat projít do dalšího kola jediného kandidáta".

Z usnesení stranického ústředního výboru i z logiky věci je podle Dolejše jasné, že v prvním kole komunistům nic jiného nezbývá. Je třeba zamezit situaci, kdy by poslanci rozhodovali "mezi Klausem a Klausem", nebo aby nynější prezident zvítězil už v prvním kole. "Když se toto řekne nahlas, tak nikdo neprotestuje," argumentoval místopředseda s tím, že je proto případné usnesení klubu v tomto smyslu předvídatelné.

Záleží i na lidovcích

Dolejš ale nevyloučil, že v dalších kolech by mohli někteří komunističtí zákonodárci své hlasy, které dali Švejnarovi v kole prvním, stáhnout, popřípadě je dát Klausovi. Postoj komunistů však podle něj nemusí být rozhodující. "Kdyby lidovci rezignovali na Švejnara a dali spolu s ODS všechny hlasy Klausovi, tak může volba třetím kolem skončit," řekl. Ve třetím kole se totiž počítají hlasy poslanců i senátorů dohromady a součet volitelů ODS a KDU-ČSL je větší, než Klaus ke zvolení potřebuje.

Protože ale Klausovo vítězství už v první volbě není jisté, i když je všeobecně považován za favorita, je podle Dolejše potřeba už nyní jednat o případném kandidátovi pro druhou volbu, zvlášť když se ozývají hlasy, že by měla po první brzo následovat. Komunisté podle něj žádné "jméno" nemají. Ať je to kdokoliv, měl by to podle nich být nestraník či někdo nadstranický. Podotkl, že z dosud diskutovaných osobností jich mnoho nezbylo. Nevyloučil, že by se mohlo znovu uvažovat o bývalém ministrovi zahraničí Jiřím Dienstbierovi, který jediný kandidaturu definitivně neodmítl.

Klause nominovala ODS, Švejnara senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD. Média spekulují o tom, že případné Švejnarovo zvolení, a tedy Klausův neúspěch, by mohl vztahy v koalici natolik vyostřit, že by to znamenalo konec nynější vlády.

Reklama

Související články

Havel podpořil nahrazení Klause Švejnarem

Bývalý prezident Václav Havel v úterý podpořil zvolení ekonoma Jana Švejnara novým prezidentem místo Václava Klause. "Důležité by bylo, kdyby se prezidentem...

Výběr článků

Načítám