Hlavní obsah

Vendelín Čtvrtek nalezený v popelnici byl propuštěn z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Novorozeně, které našel v polovině prosince v popelnici pražský bezdomovec a které dostalo jméno Vendelín Čtvrtek, bylo propuštěno z nemocnice. Nyní ho čeká adopční proces. Novinkám to ve čtvrtek řekla mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Článek

"Byl propuštěn z nemocnice ráno v 8:45, nyní se nachází v dětském centru Thomayerovy nemocnice,“ uvedla Štanclová. O propuštění informoval jako první server iDnes.

„Teď probíhá adopční proces, vytypovává se vhodná rodina,“ dodala Štanclová s tím, že chlapec je nyní naprosto zdravý.

Novorozeně, které bylo 13. prosince pohozeno v igelitové tašce v popelnici v Praze 4, mělo při nalezení tržnou ránu na hlavě a pohmožděniny na nohou. Jeho zdravotní stav se však po několika dnech natolik zlepšil, že se již obešel bez přímé podpory přístrojů.

Podle lékařů bylo v době nalezení dítě ještě spojeno s placentou. Znamená to, že rodičce při porodu nepomáhal odborník. Porod zřejmě proběhl bez komplikací. Přesnou hodinu porodu nelze určit, ale v popelnici vzhledem k venkovní teplotě mohlo dítě být maximálně půl hodiny. Testy provedené po přijetí dítěte do nemocnice naznačují, že matka nebyla v době porodu pod vlivem drog. Dítě odložila nejspíš ve velmi stresové situaci, nebo nechtěla, aby přežilo.

O osvojení rozhodne soud

Právník ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Dan Hovorka Právu řekl, že podle zákona o rodině musí nejprve soud ustanovit nalezenci poručníka, který dá souhlas k předběžnému osvojení dítěte. Do té doby zastupuje dítě dočasně orgán sociálně právní ochrany dětí, který se také zpravidla v případech nalezených novorozenců stává i poručníkem.

Soud by s ustanovením poručníka neměl otálet. Dítě může být se souhlasem poručníka svěřeno nejprve do předadopční péče, která trvá minimálně tři měsíce. Teprve potom může soud rozhodnout o osvojení. Děti na výrok soudců čekají v případě, že jejich zdravotní stav už nevyžaduje hospitalizaci, v kojeneckém ústavu nebo v jiném zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Podle Anny Valové z oddělení sociálně-právní ochrany dětí MPSV mají krajské úřady v evidenci žadatele o osvojení. Poradní sbory těchto úřadů vybírají z potenciálních rodičů, kteří v žádosti uvedli, že jsou ochotni přijmout nalezené dítě nebo miminko z babyboxů. Znamená to, že jsou si vědomi rizika, že policie může biologickou matku najít nebo rodička změní názor a o odloženého potomka se přihlásí.

To, jak rychle nalezenec získá novou rodinu, záleží na rychlosti krajského úřadu a soudce, který v ideálním případě může rozhodnout o předběžném opatření do 24 hodin. Obvykle hledá náhradní rodiče úřad v kraji, kde bylo dítě nalezeno.

Nálezce Čtvrtka se prý bojí o život

Bezdomovec, který zachránil Čtvrtka, má strach o život. Bojí se, že u kontejneru potkal i muže, který tam dítě odložil. Mirek Samzeli se skrývá, ve středu se s ním podařilo natočit rozhovor TV Nova. Je původem z Vítkovic. Pracoval tam jako slévač. Pak ale přišly problémy, alkohol a před 10 lety skončil na ulici. Teď žije v kanále.

V kontejneru hledal původně jídlo. Tělíčko zabalené do igelitové tašky ho prý vylekalo. Mirek prý chvíli před objevením miminka u kontejneru viděl muže, který ho vyháněl se slovy, ať si najde jiné popelnice. Teď se domnívá, že pohlédl do očí člověku, který tam malého Čtvrtka odložil.

Skrývá se, ačkoli mu pražský primátor Pavel Bém slíbil za odměnu ubytování a zprostředkování práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám