Hlavní obsah

V chladné Vltavě plavala stovka otužilců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve Vltavě u Národního divadla ve středu na Memoriálu Alfreda Nikodéma vyzkoušelo svou zdatnost 114 otužilců z Česka, Slovenska, Německa a Belgie.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Letos se plavalo v těžkých podmínkách, protože byl velmi silný proud, shodovali se účastníci.

Článek

Nejrychlejším na nejdelší trati 750 metrů, na kterou si trouflo 37 borců, byl Jan Váně s časem osm minut a 58 vteřin. Otužilce čekala voda studená 3,7 stupně Celsia. Teplota vzduchu byla jeden stupeň pod nulou. Z nábřeží a z mostu Legií přihlížely stovky Pražanů.

Mezi nejzdatnějšími plavci byli přemožitelé kanálu La Manche Petr Mihola a Richard Haan, sólista Státní opery Praha. Plavalo se také na 300 a 100 metrů.

Mezi nejzdatnějšími plavci byli přemožitelé kanálu La Manche Petr Mihola a Richard Haan, sólista Státní opery Praha. Plavalo se také na 300 a 100 metrů.

Na stometrové trati si zaplavala Yvetta Hlaváčová, která si ji loni vyzkoušela poprvé. Hlaváčová letos již potřetí překonala kanál La Manche v čase sedm hodin a 54 minut.

Plavkyně Yvetta Hlaváčová se chystá do mrazivé Vltavy.foto: Právo/Michaela Říhová

Borci, kteří vylézali z Vltavy, vodu nechválili. "Plavalo se v těžkých podmínkách, protože byl velmi silný proud na hranici regulérnosti," řekl hlavní rozhodčí Jan Novák, který jako druhý Čech po Františku Venclovském zdolal kanál La Manche. Memoriál se povedl a s výsledkem mohou být pořadatelé spokojeni, dodal.

Nejstarším účastníkem a podle pořadatelů možná nejstarším otužilcem v Evropě, ne-li na světě, byl čtyřiadevadesátiletý Ladislav Nicek z Olomouce. Naopak nejmladší byla třináctiletá Lanka Štěrbová. Oba plavali 100 metrů.

Nejstarším účastníkem byl čtyřiadevadesátiletý Ladislav Nicek z Olomouce.foto: Právo/Michaela Říhová

Poprvé o Vánocích plavali ve Vltavě otužilci v roce 1923. Průkopníkem otužileckého plavání byl pražský zlatník Alfred Nikodém, podle kterého se memoriál jmenuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám