Hlavní obsah

KSČM chce na Hradě nestraníka, se Švejnarem ale váhá

Právo, Novinky, ČTK, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Komunisté chtějí prosazovat nestranického prezidentského kandidáta. Předseda KSČM Vojtěch Filip to v sobotu ráno řekl v projevu na zasedání ústředního stranického výboru. Nevyslovil se ale pro kandidaturu Jana Švejnara. Komunisté s jeho podporou tápou. Někteří ho chtějí podpořit, jiným vadí.

Článek

V minulé prezidentské volbě měla strana vlastního kandidáta, když neprošel, část zákonodárců podpořila Václava Klause. Nyní komunisté vlastní jméno nemají.

Jisté zatím také je, že komunisté nebudou volit Václava Klause v prvním kole volby. Co bude dál, je ve hvězdách, shodovali se v pátek poslanci. Dokonce tvrdí, že jednání mohou pokračovat ještě na Hradě těsně před začátkem volby 8. února. To, že by se dnes objevil na ústředním výboru Švejnar, vyloučil v pátek místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Švejnar chce ještě přijít

Předpokládá se ale, že tento kandidát znovu navštíví poslance KSČM, kde bude podroben „křížovému výslechu“. Klause přivítají v případě, že sám o to požádá. Dolejš: Nemá smysl hledat třetího Podle Dolejše je přímo povinností opozičních poslanců a senátorů, aby proti Klausovi dostali jeho protikandidáta přes druhé kolo.

„Já osobně – když se neobjeví žádné nadějné další jméno s širší podporou – jsem připraven volit Švejnara i v dalších kolech,“ prohlásil. Jak poznamenal, nemá smysl se v tuto chvíli bavit o třetím kandidátovi, když jsou dva. Reagoval tak i na výhrady spolustraníků, že ani jeden z nominovaných není levicově orientovaný.

U senátora Vlastimila Balína vede jednoznačně Švejnar, bude ho volit. „Kdyby mne oslovili, připojil bych se k jeho nominaci, protože si myslím, že by to byl dobrý prezident,“ prohlásil. „Pokud bych si měla vybrat, tak se přiznám – sice bez nadšení, že bych dala hlas Švejnarovi,“ sdělila poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Ta se ještě nedávno přikláněla na stranu Klause, kterého minule podpořila.

Pro Pavla Hojdu je přijatelnější Švejnar než Klaus, protože prezident už ho zklamal, zdůraznil. „Budu volit Švejnara,“ přidal se Vladimír Koníček. Velká dilema Stanislav Grospič, který před květnovým sjezdem KSČM už získal několik nominací na post předsedy strany, vylučuje Klause, protože je čestným předsedou ODS. „Švejnar je také pravicový politik a je napojen na americké kruhy, je tudíž pro nás také problematická osobnost, ale je zapotřebí vést dále jednání,“ dodal.

Z deště pod okap

Místopředseda klubu Alexander Černý volit Klause nebude. „Obávám se, že druhé funkční období bude nebezpečnější než první. A to mi stačilo. Švejnar je z deště pod okap, ale ještě uvidíme,“ řekl Právu. Obdobný názor má i Ivana Levá. „Klaus je pro mne těžko přijatelný, nevolila jsem ho už minule a nerada bych mu dávala hlas,“ uvedla. Pro Milana Bičíka by byl podle jeho slov „nejpřijatelnější třetí kandidát“. Že se „vyvrbí“ další kandidát, věří Marta Bayerová. „U mne je to asi padesát na padesát,“ odhaduje svou přízeň k prezidentským kandidátům Petr Braný.

Pro Václava Exnera není přijatelnější Klaus než Švejnar, ale ani ten neodpovídá jeho představám. Pro i proti mají podle Milady Halíkové oba kandidáti. „V tuto chvíli neřeknu, jestli budu volit tak či onak, protože ani jeden z nich není levicový kandidát,“ řekla. Očekává také, že bude mít příležitost si s kandidáty ještě do volby popovídat.

Rozhodnutý, komu dá hlas, není Zdeněk Maršíček ani Miroslav Opálka. „Bude to velké dilema. Spíše bych možná toho Švejnara, ale musel bych se zapřít. Nejraději bych byl, kdyby nebyl zvolen ani jeden a šli jsme do dalšího boje,“ uvedl Ladislav Melčák. Plusy a minusy si u kandidátů dělá Václav Snopek a zatím to podle něj vypadá na fifty-fifty.

Reklama

Výběr článků

Načítám