Hlavní obsah

Olympiáda v Praze by měla být o 48 miliard levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předpokládané přímé náklady na uspořádání olympijských her v Praze se ve srovnání s původními odhady snížily o 36 procent. Vyplývá to ze čtvrteční ekonomické studie společnosti PricewaterhouseCooopers. Podle ní by olympiáda v Praze stála 88 miliard. Původní analýza stejné společnosti z roku 2004 počítala se 136 miliardami.

Článek

Úspora 48 miliard je však z části dána přesunem některých položek mezi investice, které by byly nutné bez ohledu na olympijské hry. Ale zástupci společnosti Pražská olympijská oznámili, že se také změnila koncepce her, která nově počítá více s rekonstrukcemi sportovišť než s novou výstavbou.

Celkové náklady, které jsou předpokladem pro uspořádání her, včetně nezbytných investic do infrastruktury, jsou odhadovány na zhruba 600 miliard korun. Praha se uchází o pořadatelství her v roce 2016, jako reálnější však stoupenci olympijské kandidatury vidí až další pokus pro rok 2020. Do 14. ledna příštího roku musí uchazeči odevzdat Mezinárodnímu olympijskému výboru detailní dotazník, ale zatím není jasné, jak se do něj promítne postoj vlády.

Londýnské OH v roce 2012 naopak finančně podceněny

Opačný ekonomický efekt, tedy vyšší náklady než vykazovaly předpoklady, ukazuje pořádání OH v Londýně v roce 2012. Výdaje organizátorů za poslední rok stouply z prvního odhadu 2,38 miliardy liber (asi 99 miliard korun) na nynějších 9,3 miliardy (asi 340 miliard).

První nárůst rozpočtu oproti odhadům zavinila chyba analytiků při sestavování rozpočtu, spletli se o miliardu liber (36 miliard korun), když nezahrnuli do rozpočtu DPH ze stavebních prací.Další neplánované navýšení výdajů přinesou zvláštní bezpečnostní protiteroristická opatření zvláště pro americkou výpravu a zabezpečení odletu amerických letadel z londýnských letišť.

"Bezpečnostní situace je dnes horší, než když se Londýn o hry ucházel," vysvětlil předseda koordinační komise MOV Denis Oswald. Britská ministryně kultury Tessa Jowellová omlouvá narůst výdajů tím, že původní odhady se udělaly s velkým předstihem. Argumentuje tím, že například v Sydney měli hotový konečný rozpočet až dva roky před olympiádou. "Je těžké určit už nyní finální částku," uvedla.

Vláda má k olympiádě zdrženlivý postoj

Ta se zatím staví k myšlence uspořádání her velmi zdrženlivě až odmítavě, především v otázce finančních garancí ve výši 38 miliard korun. Ani právní záruky v podobě respektování Olympijské charty a vpuštění majitelů platných pasů a víz do země zatím vláda neposkytla.

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) k tomu ve čtvrtek na jednání zastupitelstva uvedl, že nepochybuje, že dostane od vlády brzy tyto právní záruky. Vláda o nich má jednat podle Béma příští týden a stačí, když uvede, že bude v ČR dodržována Olympijská charta. Pokud by to vláda neučinila, znamenalo by to, že Česká republika není právním státem.  

Premiér Mirek Topolánek v minulém týdnu prohlásil, že se bude olympiádou v Praze zabývat až po MS v klasickém lyžování v Liberci v únoru 2009.

Až do roku 2009 Praha finanční garance od vlády nezbytně nepotřebuje, nicméně organizátoři kampaně připouštějí, že s podporou vlády by už lednový dotazník vypadal lépe. V únoru 2009 už Praha nemusí být mezi uchazeči pro rok 2016, neboť MOV bude v červnu příštího roku právě na základě dotazníků zužovat výběr na pět měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám