Hlavní obsah

Dráhy pochybily, když nechaly Fittipaldiho řídit pendolino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drážní inspekce (DI) ve čtvrtek ve své zprávě potvrdila, že automobiloví závodníci Emerson Fittipaldi, Erik Janiš a Tomáš Enge řídili 11. listopadu 2007 rychlovlak Českých drah (ČD) Pendolino SuperCity na trati z Prahy do Vídně. Závodníci se touto svou zkušeností pochlubili v médiích, ale ČD tvrdily, že závodníci pouze manipulovali pákou autopilota, což nemá vliv na řízení.

Článek

Podle zprávy však manipulace s pákou má i v režimu autopilota vliv na jízdu vlaku.

Drážní inspekci to potvrdil strojvedoucí vlaku. Podle jeho tvrzení páka i v režimu autopilota slouží mj. k regulaci výkonu jednotky včetně jejího rozjetí a navolení režimu výběhu tzn. jízdy setrvačností.

Zpráva dále uvádí, že jízda vlaku SC 73 byla v rozporu s platnými předpisy ČD a právním řádem ČR a závodníci nebyli poučeni o chování na stanovišti strojvedoucího.

Dráhy se závěry inspekce nesouhlasí a tvrdí, že zmíněná páka není účinná, pokud vlak řídí automat. "Trváme na svém, je to tvrzení proti tvrzení," uvedl mluvčí drah Ondřej Kubala.

Reklama

Výběr článků

Načítám