Hlavní obsah

Poslanci budou hlasovat o rozpočtu, podle koalice projde

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna zahájí ve středu odpoledne třetí čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Vše nasvědčuje tomu, že i přes odpor opozice vládní koalice rozpočet za podpory dvou bývalých členů ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky prosadí. Dopoledne se poslanci vrátí k návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry vládě.

Článek

Zatím není jisté, zda se Sněmovna do polední přestávky dostane také ke hlasování. V úterý k němu nedošlo, schůze byla po několikahodinové debatě přerušena.

Rozpočet během projednávání ve Sněmovně prošel jen velmi malými změnami. Největší rozdíl od vládní verze, se kterou přišla Topolánkova vláda do Sněmovny, představuje zvýšení prostředků na platy učitelů o jednu miliardu korun.

Zvýšení prostředků na školství bylo podmínkou rozpočtové podpory ze strany poslanců za Stranu zelených. Pozměňovací návrh Miloše Melčáka, aby se rozpočet pro školy zvýšil o téměř miliardu korun, i když stávkující učitelé požadovali tři miliardy, ale jejich požadavky uspokojil.

Ostatní zaměstnanci neuspěli

Odbory a to zejména ty, které sdružují zaměstnance organizací financovaných přímo ze státní pokladny však nezvrátili záměr vlády zvýšit objem prostředků na platy těchto zaměstnanců pouze o 1,5 procenta ročně. Pokud by chtěli zaměstnanci státních a rozpočtových institucí vyšší platy, muselo by dojít k redukci počtu pracovníků. Odbory tak poprvé po osmi letech neprosadily u vlády svoje původní mzdové záměry. Poprvé po řadě let by tak růst platů asi půl miliónu zaměstnanců napojených na státní rozpočet byl menší než inflace a došlo by reálně k poklesu jejich životní úrovně.

Šanci na schválení při závěrečném hlasování nemá ani návrh KSČM na posílení výdajů na penze o 8 miliard korun, či zvýšení důchodů o 700 korun měsíčně, jak navrhl bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach ( ČSSD).

Porcování medvěda přežilo

Součástí schvalovaného rozpočtu budou i pozměňovací návrhy, známé pod pojmem „porcování medvěda“, kterými poslanci pro příští rok přesunuly dvě miliardy korun na nejrůznější drobné investice v regionech, které jsou často jejich volebními okrsky.

Týkají se například rekonstrukcí škol, hřišť, ale i budování nových fotbalových trávníků nebo tenisových hal. Jde například o desítky miliónů korun pro tělovýchovnou jednotu Orel. Nejvyšší dotace do Prahy – 23 miliónů korun, by měla jít na výstavbu veřejného sportoviště a víceúčelové haly v Hájích. Dotaci by mělo získat občanské sdružení Sportovní klub Háje, které podle údajů z webu ministerstva vnitra bylo zaregistrováno teprve koncem října. O pozemky se navíc podle ČTK vede soudní spor.

Poslanci mají možnost podávat návrhy na přesuny dalších částek v rozpočtu před závěrečným hlasováním. Šanci na projití má však reálně pouze asi 400 pozměňovacích návrhů ve zmíněné hodnotě dvou miliard korun, které doporučil rozpočtový výbor.

Návrh rozpočtu na rok 2008

:: Celkové výdaje 1,107 biliónu korun

:: Celkové příjmy 1,037 biliónu korun

:: Schodek 71 miliard korun

Deficit veřejných financí by měl díky reformnímu rozpočtu klesnout v příštím roce na 2,95 procenta HDP, což je těsně pod úrovní maastrichtských kritérií, tedy podmínek nutných pro přijetí eura.

Pokud rozpočet uspěje, zamíří rovnou k podpisu prezidenta republiky. Senát se jeho schvalováním nezabývá.

Porcování medvěda se nezúčastnili pouze poslanci za ČSSD a zelené, kteří budou hlasovat proti zmíněným 400 návrhům na drobné investiční akce. Naopak se očekává, že přesuny peněz podpoří komunisté, kteří pozměnovací návrhy podali a mají šanci, že by získali do obcí, kde mají své členy v zastupitelstvu, několik desítek miliónů. A to i přesto, že při závěrečném hlasování rozpočtu jako celku pro něj ruku nezvednou.Pokud i díky jejich hlasům projde „porcování medvěda“, a celkový rozpočet podpoří pouze koaliční poslanci, pozměňovací návrhy budou platné.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila rozpočet na rok 2008

Kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) na své středeční schůzi schválil návrh rozpočtu na příští rok. Ministr financí Miroslav Kalousek po jednání vlády...

ČSSD se nebude účastnit "porcování medvěda"

Poslanci ČSSD se nezúčastní během druhé a třetího čtení rozpočtu ve Sněmovně tzv. porcování medvěda, tedy dodatečného rozdělování peněz na drobné individuální...

Výběr článků

Načítám