Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet na rok 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) na své středeční schůzi schválil návrh rozpočtu na příští rok. Ministr financí Miroslav Kalousek po jednání vlády oznámil, že vláda schválila návrh rozpočtu v parametrech, jaké jí navrhovalo ministerstvo financí. Stát tak příští rok vydá 1,107 biliónu korun a získá 1,037 biliónu. Celkový schodek by měl dosáhnout 70,8 miliardy korun.

Článek

Ministři tvrdí, že navrhovaný rozpočet odráží jejich reformní snahy zastavit zadlužování státu a zároveň respektuje reálné možnosti české ekonomiky.

Vláda minulý týden projednávání klíčového zákona přerušila, ale ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) avizoval, že celkové výdaje a příjmy rozpočtu by se už měnit neměly.

Schodek 70,8 miliardy korun představuje 2,95 procenta HDP, takže těsně splňuje tříprocentní kritérium pro přijetí eura. Deficit v maximální výši tří procent HDP minulý týden české vládě doporučila i Evropská komise.

V loňském roce skončilo hospodaření státu deficitem 97,6 miliardy korun proti schváleným 74,4 miliardy korun. Rozpočet na příští rok vláda postavila na změnách, které přinese reforma veřejných financí, se kterou na konci srpna uspěla ve Sněmovně.

Výhrady opozice a odborů

Ovšem právě postavení rozpočtu na dopadech reformního balíčku kritizuje opozice a odbory. Odboráři, kteří v pondělí návrh rozpočtu odmítli, tvrdí, že reforma dopadne nepříznivě na lidi s nižšími příjmy, rodiny s dětmi a důchodce. Může prý zbrzdit i hospodářský růst v zemi.

"Rozpočet jsme nemohli v této podobě podpořit, protože staví na základních kamenech reformy. Ta bude jen polarizovat společnost," řekl v pondělí Štěch po jednání tripartity.

Negativně se k reformě veřejných financí od počátku vyjadřuje i parlamentní opozice, která má výhrady i k návrhu rozpočtu. ČSSD mimo jiné vadí, že ministerstvo obrany bude hospodařit s výdaji, které jen o málo převyšují 1,4 procenta HDP, a upozorňuje, že na závazek vlády, že armádní rozpočet v letech 2008 a 2009 neklesne pod 1,55 procenta HDP.

Podle komunistů návrh státního rozpočtu na příští rok zanedbává podporu vědy, školství, průmyslu a obchodu. Nedostatek financí podle komunistů pocítí také obce. Ministerstvo financí podle KSČM navíc pracuje s příliš optimistickými scénáři výběru daní, což rozpočtové napětí ještě zvýší.

Hlasování o rozpočtu otestuje sílu vlády

Při podzimním schvalování se vláda bude podle všeho muset spolehnout na stovku vlastních poslanců a bývalé sociální demokraty Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Projednávání rozpočtu bývá každoročně vrcholem parlamentní sezony a testem každé vlády. Senát se rozpočtem nezabývá.

Navrhovaný deficit státního rozpočtu je nižší než v předchozích letech; pro letošní rok stát počítá se schodkem 91,3 miliardy korun. Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty by ovšem letošní deficit mohl o deset a možná až o 15 miliard korun klesnout. Přispět by k tomu mělo lepší inkaso celkových daňových příjmů.

Ministři by měli společně s rozpočtem na příští rok projednat také střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2009 a 2010. Podle něj by se měl nadále snižovat deficit veřejných financí. V roce 2009 Kalouskův úřad předpokládá deficit 2,6 procenta a v roce 2010 2,3 procenta HDP.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministři se přou, kdo má dostat přidáno

Návrh rozpočtu na příští rok, který ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pondělí rozeslal ministrům, odstartoval každoroční boj o miliardy. Ministři...

Výběr článků

Načítám