Hlavní obsah

Zelení v Budějovicích probírají ministra školství, přijel i Bursík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na nedělní krajské konferenci Strany zelených (SZ) v Českých Budějovicích se členové zabývají sporem ohledně výběru ministra školství. Na zasedání, kterého se účastní i šéf strany a dočasný ministr školství Martin Bursík, oznámil svou rezignaci šéf Republikové rady zelených Dalibor Stráský.

Článek

"Důvodem té rezignace je skutečnost, že nevidím prostor pro dosažení nějaké dohody, která by se týkala kompetencí republikové rady a ostatních orgánů Strany zelených právě v tomto případě, kdy se nominuje kandidát na ministra nebo ministryni školství, mládeže a tělovýchovy," řekl Stráský.

Bursík chce, aby nástupce Dany Kuchtové vybralo předsednictvo nejmenší strany spolu s poslanci. Na pondělí svolal zasedání stranických lídrů, které má vyslechnout kandidáty. Nominována byla za zelené poslankyně Olga Zubová, Bursík chce přivést svého kandidáta z akademické obce, jeho jméno však tají.

Stráský spolu s místopředsedy rady původně svolal zasedání širšího vedení na neděli, aby se vyjádřilo ke kandidatuře Zubové. Po rozhovoru s Bursíkem záměr zrušil.

Hledání ministra

Ministra školství zelení hledají už dva měsíce, premiér Mirek Topolánek (ODS) očekává, že mu kandidáta Bursík představí do konce týdne. Podle spekulací by mohl v čele resortu stanout bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Tajení jeho nominace spojují média se sobotním sjezdem ODS. Někteří občanští demokraté jsou totiž se Zlatuškou ve sporu kvůli kampani před loňskými volbami.

Kvůli situaci na ministerstvu školství se tento týden vyostřilo napětí uvnitř SZ. Exnáměstek rezortu Matin Tichý a bývalá ministryně školství Dana Kuchtová kritizovali Bursíkův postup na ministerstvu a obvinili ho ze snahy likvidovat vnitrostranickou opozici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám