Hlavní obsah

ODS bude na kongresu řešit Klause a koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanské demokraty čeká v sobotu celostátní kongres. Nebude sice volební, přesto se na něm budou řešit důležitá témata jako znovuzvolení prezidenta Václava Klause nebo dosavadní spolupráci s koaličními stranami.

Článek

Představitelé občanských demokratů připustili, že výsledky sobotního jednání mohou mít určitý vliv na volební kongres, který proběhne příští rok. 

"Každá strana je organismus, který se vyvíjí a s každým usnesením, které bude přijato, se pak musí vypořádávat," řekl Novinkám předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. "Ale to, že by se tu tvořily nějaké koalice či nekoalice pro příští kongres, je přílišná spekulace," dodal s tím, že bude daleko důležitější to, jak bude strana úspěšná ve vládě a v prosazování zákonů v parlamentu.

"Bude důležitý ne přímo sobotní kongres, ale to, jak si který představitel ODS bude počínat v období, které povede k příštímu kongresu," sdělila Novinkám místopředsedkyně Sněmovny za ODS Miroslava Němcová.

Výbušné téma Klaus

Nejdůležitějším tématem bude nesporně diskuze o znovuzvolení Václava Klause do čela státu, volba proběhne příští únor. Čestný předseda ODS na kongresu tradičně vystoupí jako host.

Očekává se, že kongres jednoznačně potvrdí Klausovu nominaci do nejvyšší funkce ve státě. Pražská ODS v čele s prvním místopředsedou strany Pavlem Bémem svázala volbu hlavy státu se samotnou existencí vládní koalice. Vadí mu, že lidovci a zelení vyjednávají o prezidentské kandidatuře ekonoma Jana Švejnara. Podle premiéra Mirka Topolánka a jiných členů ODS není ovšem prezidentská volba součástí koaliční smlouvy.

"Samozřejmě, že je za to (znovuznovení Klause) zodpovědný vyjednávací tým a vedení strany. Je to ale zástupná debata, protože Václav Klaus zvolen bude," upřesnil Tluchoř.

"Bez ohledu na to, jestli bude usnesení přijato nebo ne, pokud by Václav Klaus nebyl zvolen, otřese se v základech nejen celá ODS, ale i koalice," míní místopředsedkyně Sněmovny.

Němcová: Mohli bychom chtít víc

Na kongresu proběhne i bilance toho, co se občanskodemokratickým ministrům už podařilo splnit a jaké další kroky chystají. Někteří straníci si však myslí, že ODS jako největší strana příliš ustupuje oběma menším koaličním partnerům. Účastníky kongresu pozdraví i předsedové KDU-ČSL a Strany zelených Jiří Čunek a Martin Bursík.

"Koalice je vždy kompromis. Myslím si ale, že ODS se daří plnit koaliční prohlášení," poznamenal Tluchoř. "Záleží to i na volebním systému. Každá strana má nějaký volební program a slibuje maximum možného, pak ale musí hledat partnery ke vládnutí a dochází ke koaličním dohodám," podotkla Němcová.

"Samozřejmě bychom mohli chtít víc, jen namátkou zmíním například otázku energetiky, která podvazuje celou naši budoucnost," dodala. Zelení například na rozdíl od koaličních partnerů nesouhlasí s výstavbou dalších jaderných elektráren či bloků. 

Vnitrostranické spory

Přestože v sobotu nebudou členové nejsilnější strany rozhodovat o stranickém vedení, sjezdu předchází i tak určité vnitřní boje.

Primátor Prahyl Bém nepřímo naznačil, že za kauzou ohledně jeho údajně laciného bydlení v pražských Vokovicích, stojí některý z jeho stranických soupeřů.

"To, že existuje soupeření, je úplně jasné, jinak by byla strana mrtvá. Kauza Pavla Béma klidně mohla být tímto soupeřením vyvolána. Vzpomínám si na řadu kongresů, před kterými se na někoho vyvalili nějaké věci," podotkla Němcová s tím, že se však spíše stává před volebními kongresy. "Před každým kongresem se ale tyto hrátky dějí a je jasné, že je vyvolává někdo uvnitř ODS, protože tam jsou ty zájmy nejsilnější," ukončila.

Mezi témata jednodenního sjezdu na pražském Žofíně patří i příprava krajských voleb v příštím roce nebo nová reformní smlouva Evropské unie. Je možné, že se bude diskutovat i o rok starém usnesení zakazujícím občanským demokratům utvářet místní koalice s KSČM. Dodržet tuto rezoluce zvláště v malých obcích je někdy hodně složité, přitom místním sdružením za to hrozí ztráta licence.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám