Hlavní obsah

Zelení ve válce s kamióny ustupují

Právo, Jiří Ovčáček, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených má potíže se splněním jedné ze svých klíčových priorit. Po roce a půl od sněmovních voleb neprosadila slibované radikální omezení kamiónové dopravy o víkendech.

Článek

Návrh na omezení kamiónů se zasekl na ministerstvu dopravy. Zelení se snaží zachránit situaci jednáním v rámci koalice. Dohady o hodinách, kdy mají kamióny stát, by paradoxně mohly vyústit ve variantu, podle které by se žádný zákaz nezaváděl. Místo toho by dopravci o víkendu platili vyšší mýtné, což by je mělo z dálnic vyhnat.

Strana zelených (SZ) označila omezení kamiónů o víkendech za svoji superprioritu. "Navrhneme ihned novelu zákona s cílem naopak omezit jízdy kamiónů od pátku 15.00 do neděle 24.00," tvrdil loni těsně před sněmovními volbami šéf SZ Martin Bursík. Omezování jízd kamiónů pak zelení prosadili i do vládního prohlášení.

Bursík už totální zákaz neprosazuje

Z maximalistické varianty už ale Bursík ustoupil. Nepodporuje radikální ani mírné omezování jízd kamiónů. "Mezi těmi dvěma póly stojím já a pan ministr Řebíček," řekl v úterý Právu. Kloní se tak spíše k ministerskému návrhu. Ten by zakázal jízdy v pátek od 14 do 21 hodin, v sobotu od 7 do 13 hodin a v neděli od 0 do 22 hodin. 

Ministerská novela prošla vnitřním připomínkovým řízením a rozšiřovala zákaz jízd kamiónů celoročně. Podle současné úpravy nesmějí kamióny na dálnice a silnice I. třídy celoročně jen v neděli od 13 do 22 hodin. V době letních prázdnin pak ještě v pátek od 17 do 21 hodin a v sobotu od 7 do 13 hodin.

Řebíčkem připravená úprava však do vlády nedoputovala. Místo toho si ministerstvo nechalo u dvou vysokých škol vypracovat další studie.

Výrazné omezování jízd kamiónů se přitom příliš nelíbí největší vládní straně, ODS. "Spíše se kloníme zachovat zákaz jízd kamiónů v dnešních intencích a v žádném případě jej nerozšiřovat," uvedl jeden z členů ministerské komise k problematice kamiónů, poslanec ODS Karel Sehoř.

Budou jednat s Řebíčkem

Neustálé průtahy brzdící přijetí omezení jízd kamiónů začínají zelené znervózňovat. A tak se snaží vzniklou situaci zachránit. Poslankyně zelených Věra Jakubková uvedla, že klub SZ si ministra Řebíčka pozval na své jednání. "Budeme s ním hovořit i o problematice omezování kamiónů," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám