Hlavní obsah

Topolánek chce mít chybějící ministry do dvou týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve středu přiznal, že fakt, že koalice stále neobsadila posty v čele ministerstev pro místní rozvoj a školství, komplikuje práci jeho vlády. Problém by proto chtěl vyřešit nejpozději do 14 dnů.

Článek

Premiér dodal, že v nejbližší době hodlá navrhnout prezidentovi Václavu Klausovi, aby řízením ministerstva pro místní rozvoj pověřil některého z členů kabinetu. Bývalá hlava rezortu, předseda lidovců Jiří Čunek, rezignoval minulý týden. KDU-ČSL chce, aby do doby, kdy najdou řádného ministra, úřad dočasně řídit šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

"S případným pověřením na ministerstvu pro místní rozvoj nebudu otálet," uvedl Topolánek. Po jednání s vedením KDU-ČSL se prý rozhodne, zda tento krok učiní už tento pátek, nebo příští středu. "Míním pověřit ministra vlády řízením tohoto resortu. Pokud to má být Cyril Svoboda, tak to jde vstříc mému návrhu," dodal premiér.

Dalším trnem v oku současné vládní koalice je chybějící ministr školství. Po říjnové rezignaci Dany Kuchtové začal rezort dočasně řídit lídr Strany zelených Martin Bursík, který je také vicepremiérem a ministrem životního prostředí. Výběr již ale trvá více než měsíc.

Topolánek si nemyslí, že by absence ministrů činnost obou úřadů ochromila, současný stav ho však netěší. "Taky sdílím pocit, že chybějící dva ministři ne že destabilizují, ale komplikují činnost vlády. V tomto smyslu se pokusím v nejbližších 14 dnech to řešení najít," prohlásil.

Čunkův návrat?

Rozhodnutí lidovců vyslat do čela MMR provizorně Svobodu vyvolalo úvahy o tom, že toto řešení by mohlo Čunkovi umožnit případný comeback do vlády. Předseda KDU-ČSL nechtěl takový scénář komentovat s tím, že je to věc dalšího vývoje.

Lidovci mají na definitivního ministra pro místní rozvoj více kandidátů. Nejčastěji se mluví o tom, že by se novým členem Topolánkova kabinetu mohl stát první náměstek na ministerstvu Jiří Vačkář, který dočasně úřad vede. V úvahu připadá také poslanec Tomáš Kvapil nebo europoslanec Jan Březina.

Lídry KDU-ČSL čeká i rozhodnutí o tom, kdo po Čunkovi převezme funkci vicepremiéra. Ze současných lidoveckých ministrů je členem nejužšího vedení KDU-ČSL jen ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Paroubek: Premiér není s to řídit kabinet, který spěje k rozvratu

Podle šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka není premiér Topolánek schopen řídit vládu, v koalici je napětí a ministerstva školství a místního rozvoje jsou v rozvratu. Tyto věci podle něj vedou k rozkladu celé vlády, proto sociální demokracie trvá na tom, aby Sněmovna hlasovala o nedůvěře Topolánkovu kabinetu.

"Myslím, že tahle vláda to za poměrně krátkou dobu dotáhla do smutných konců," řekl šéf ČSSD.

Reklama

Související články

Čunek oficiálně podal demisi

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podal demisi na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Učinil tak ve středu na schůzi vlády. Premiér Mirek Topolánek (ODS)...

Výběr článků

Načítám