Hlavní obsah

Línek: Čunka na ministerstvu nenahradím i kvůli smrti Rabase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Obsazení ministerstva pro místní rozvoj poté, co Jiří Čunek ve středu oznámí svou rezignaci, zůstává nejasné. Spekulacím o tom, že by jej mohl nahradit první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek, učinil přítrž sám Línek, který v pondělí oznámil, že se mu do křesla po Čunkovi nechce. Mezi důvody uvedl i pondělní smrt pardubického hejtmana Michala Rabase (ODS), kterého Línek jako jeho náměstek dlouhodobě zastupuje.

Článek

"Dospěl jsem v několika dnech k závěru, že mé místo je v Pardubickém kraji. Mé rozhodnutí bylo umocněno smutnou událostí, že můj kolega a politický partner Michal Rabas bohužel zemřel," uvedl Línek po pondělním jednání pardubického krajského výboru strany. Rabas podlehl rakovině.

Línek byl dosud považován za jednoho z hlavních kandidátů na křeslo ministra pro místní rozvoj, které ve středu Čunek opustí. Předseda KDU-ČSL ohlásil demisi poté, co nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ údajné korupce v době jeho starostování ve Vsetíně.

Línek v první reakci oznámil, že nabídku od premiéra Mirka Topolánka na vstup do vlády přijal. Situaci však podle jeho slov změnila zpráva o smrti hejtmana Rabase.

Pardubická KDU-ČSL nechce Čunka komentovat

Pardubičtí lidovci se na jednání zároveň rozhodli, že se před úterním jednáním širšího vedení KDU-ČSL nebudou vyjadřovat k situaci kolem předsedy Jiřího Čunka.

Podle Línka by požadavek na případné odstoupení Čunka z funkce předsedy strany neměli probírat před veřejností. Na rozhodnutí pardubických lidovců, které zveřejní až na celostátní konferenci, prý neměla přímý vliv stanoviska jiných krajů. Pardubická KDU-ČSL ale souhlasí s návrhem, aby sjezd v dubnu 2008 volil nové vedení strany.

"Dohodli jsme se, že do zítra do 17:00 naše stanovisko nebudeme nikde prezentovat. Ale krajská delegace tam jede s jasnou pozicí. Jsem tvrdě zastáncem toho, aby debata byla na půdě KDU-ČSL, a co nejméně s tím českou veřejnost otravovat," uvedl v pondělí večer Línek.

Reklama

Související témata:

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Místní rozvoj by mohl převzít Roman Línek

Kdo nastoupí za Jiřího Čunka na post ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra? Tato otázka začala pulzovat mezi lidovci. Nejčastěji padalo jméno prvního...

Výběr článků

Načítám