Hlavní obsah

Část lidovců chce Čunkův odchod, jiní vyčkávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý bude muset předseda KDU-ČSL Jiří Čunek vysvětlit celostátní konferenci strany, jak to doopravdy bylo se sociálními dávkami a milióny korun na jeho bankovních účtech. Část krajských lidoveckých představitelů se již jasně vyslovila pro jeho odchod z vedení strany, většina ale zvolila vyčkávací taktiku a chce ještě dát svému lídrovi šanci se očistit.

Článek

Konference má sto členů a nemá oprávnění předsedu odvolat, může ale přijmout například usnesení vyzývající ho k odchodu.

Jednoznačnou podporu zatím Čunkovi vyjádřila jeho domovská organizace ve Zlínském kraji, k setrvání ve funkci ho například vyzývají i mnozí pražští či ústečtí lidovci. Naopak Čunkovu rezignaci na předsednickou funkci požadují straničtí funkcionáři na Vysočině a tento názor je silně zastoupen i v dalších regionálních sdruženích.

S ostřejším prohlášením nicméně řada představitelů vyčkává do úterý, kdy má podle nich Čunek dostat poslední šanci vysvětlit nejasnosti kolem svých majetkových poměrů.

Současná situace poškozuje stranu

"Další setrvání pana předsedy Jiřího Čunka ve funkci poškozuje stranu," řekl šéf krajské KDU-ČSL na Vysočině Václav Kodet. "Jsem přesvědčen, že tak, jak situaci vyhodnotil ve vládních funkcích, ji vyhodnotí i ve stranické funkci," dodal.

"Převažují hlasy, že odstoupit by bylo řešením. Ale na druhou stranu to není v poloze přijímat bojová usnesení," posal náladu uvnitř středočeské KDU-ČSL její předseda Jiří Janeček. On osobně by ale dal Čunkovi ještě šanci, aby vše vysvětlil.

"Současná situace KDU-ČSL poškozuje a může mít mimo jiné vážný dopad na výsledky blížících se krajských a senátních voleb," upozornil místopředseda středočeské KDU-ČSL Tomáš Valer, podle nějž by měl Čunek ihned rezignovat.

Také mnoho karlovarských lidovců soudí, že by Čunek neměl z odchodem z čela strany otálet. "Nechci Čunka hned zatracovat a odsuzovat. Vše je třeba důkladně vyjasnit. Ale do té doby by asi stranu neměl řídit," poznamenala krajská zastupitelka Olga Haláková.

Hlavně neuspěchat situaci

Čunek má podporu zlínské krajské organizace Shodl se na tom o víkendu výbor Čunkovy domovské organizace. Zlínští lidovci ale na úterním jednání širšího vedení strany navrhnou, aby byl původně programový sjezd KDU-ČSL v dubnu sjezdem volebním.

Pražští lidovci ještě o společném postupu nejednali. Člen předsednictva Jaroslav Orel řekl, že pokud Čunek záležitost v úterý "uspokojivě vysvětlí", nevidí důvod k jeho odchodu. Podobný názor má podle něj většina spolustraníků.

Pro setrvání Čunka je také šéf pražských lidovců a místopředseda strany Marián Hošek. Už minulý týden uvedl, že Čunkova rezignace na vládní funkce uvolnila patovou situaci v koalici a dává vicepremiérovi šanci se očistit. "Nepředpokládám, že by rezignace pokračovaly," uvedl Hošek.

Také mnozí lidovci v Ústeckém kraji soudí, že situace kolem Čunka by se neměla uspěchat. "Mělo by se počkat, až se celá věc řádně vyšetří," uvedla před časem krajská předsedkyně Alena Antošová.  Krajský výbor se sejde v pondělí večer. O situaci zatím nejednali ani krajské výbory v Královéhradeckém, v Olomouckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám