Hlavní obsah

Předsedou středočeské ODS se stal Bendl, Tlustý z boje odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý se v sobotu vzdal kandidatury na funkci předsedy středočeské ODS, o němž rozhoduje sněm v Kladně. Na něm pak jeho členové zvolili do funkce středočeského hejtmana a místopředsedu občanských demokratů Petra Bendla. Tlustý přitom funkci obhajoval. Byla to poslední významná funkce, kterou zastával.

Článek

Bendl podle oficiálních výsledků získal na sněmu 105 hlasů. Volby se zúčastnilo 155 z 163 přítomných delegátů, platných hlasů bylo 151. Delegáti volili za místopředsedy Dagmar Nohýnkovou, Ivana Fuksu, Milana Cabrnocha, Viléma Žáka a Jiřího Oberfalzera.

Tlustý oznámil novinářům, že se kandidatury vzdává v sobotu před polednem. Poslanec, který si znepřátelil stranické vedení svým chováním při projednávání reformy veřejných financí, tak přichází o poslední vlivnou funkci, která mu zbyla. Zdůvodnil to tím, že je důležité, aby středočeská ODS byla jednotná.

Tlustý v minulosti prohlásil, že Topolánek si jeho znovuzvolení šéfem středočeské ODS nepřeje. Objevily se i úvahy o tom, že se premiér snaží rebelujícího poslance z pozice předsedy středočeské organizace odstranit. Premiér to popřel. Uvedl tehdy, že do voleb krajských lídrů nikdy nezasahuje, a středočeská organizace není výjimkou. Připustil však, že se v největší vládní straně vede vnitrostranický boj - a důvody nejsou programové.

O křeslo se přitom očekával tvrdý boj

Podle počtu nominací byly šance Bendla a Tlustého vyrovnané. Oba soupeři se do sebe pustili ještě před začátkem sobotního sněmu. Středočeský hejtman a místopředseda ODS Bendl nedávno prohlásil, že Tlustý by si měl své spory ohledně reformy veřejných financí, jejíž návrh z pera ministra financí Miroslava Kalouska se mu nelíbil, protože nezahrnoval rovnou daň, vyřešit uvnitř poslaneckého klubu a nepřenášet je na krajskou úroveň. Podle něj může takové jednání poškodit ODS před krajskými volbami.

"To je dobrá rada, ale těžko naplnitelná. Možná by bylo zajímavé citovat pana hejtmana Bendla, on totiž na těch oblastních sněmech premiéra Topolánka kritizoval víc než já," řekl v sobotu před začátkem sněmu Tlustý.

Regionálnímu sněmu v Kladně předcházela rozhodování oblastních sdružení, která nominovala své kandidáty do vedení organizace a na nich oba tvrdě bojovali o podporu. Podle počtu nominací jsou šance Bendla a Tlustého vyrovnané. Na regionálním sněmu ale hlasují i někteří poslanci či zastupitelé, kteří do dosavadního nominačního procesu nezasáhli.

Střední Čechy jsou druhým nejsilnějším regionem občanských demokratů. Přestože k úspěchu ODS ve volbách přispěly nejvíce po Praze, ve vládě ani ve vedení parlamentu nemají v současnosti žádného zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám