Hlavní obsah

ODS má nové vedení, Němcová a Tlustý neuspěli

Právo, Novinky, luk, alt, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení ODS má od víkendu částečně novou podobu. Už v něm není Miroslava Němcová, neuspěl ani Vlastimil Tlustý. Prvním místopředsedou byl v neděli na kongresu zvolen Pavel Bém, v místopředsednických křeslech usednou Ivan Langer, Petr Bendl, Petr Gandalovič a Petr Nečas. Novou tváří je pouze Gandalovič, který nahradil Němcovou.

Článek

Středočeský hejtman Bendl a ministr vnitra Langer uspěli už v prvním kole volby, Gandalovič byl zvolen v kole druhém. Dosavadní první místopředseda Nečas si musel počkat na třetí kolo. V něm porazil Evžena Tošenovského.

Langer v prvním kole získal 310 hlasů, Bendl 274 hlasů, Gandalovič ve druhém kole měl 275, Nečas dostal 237 hlasů.

Předsedou byl už v dopoledne opět zvolen Mirek Topolánek. [celá zpráva]

Bém porazil Nečase i Tlustého

Ve volbě prvního místopředsedy bylo pro Béma 268 ze 479 hlasujících. Nečas dostal 106 hlasů, Tlustý 104 hlasů. Bém tak zvítězil už v prvním kole, protože ho podpořila více než polovina delegátů

"Strašně si toho vážím, je to obrovská odpovědnost a závazek," řekl po oficiálním vyhlášení výsledků Bém. Ten kandidoval už na minulém kongresu. Tam mu vítězství uniklo.

"Je to velká naděje ODS. Má obrovskou podporu, má charisma, je to člověk, s kterým nepochybně budu dlouho spolupracovat, my tvoříme tandem už dnes," řekl v reakci na zvolení Béma Mirek Topolánek.

Změny ve vedení ODS:
staré vedenínové vedení
předsedaMirek TopolánekMirek Topolánek
1. místopředsedaPetr NečasPavel Bém
místopředsedaPetr BendlPetr Bendl
místopředsedaIvan LangerIvan Langer
místopředsedaPavel BémPetr Gandalovič
místopředsedaMiroslava NěmcováPetr Nečas

Bém v projevu, v němž se chtěl delegátům představit, vyzvedl svou spolupráci s Klausem a hejtmany. Řekl, že věří, že ODS může jednou sestavit jednobarevnou vládu.

Nečas přirovnal pozici prvního místopředsedy k roli muže, který předsedovi kryje záda. Předsedu přirovnal k cyklistickému závodníkovi a prvního místopředsedu k tomu, kdo mu veze vodu a určuje tempo do spurtu.

Na místopředsedu původně kandidovalo čtrnáct lidí, tři se své kandidatury před volbou vzdali. O post prvního místopředsedy se chtěl původně ucházet také Ivan Langer, před volbou ale řekl, že se kandidatury vzdává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám