Hlavní obsah

Lídři zelených chtějí o ministrovi rozhodovat sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Užší vedení zelených chce vybrat nástupce Dany Kuchtové ve funkci ministra školství bez pomoci republikové rady, která před třemi týdny podpořila kandidaturu Dušana Lužného. Náměstek Kuchtové narazil na představy premiéra Mirka Topolánka (ODS) o změně ve vedení resortu.

Článek

Od neděle proto předseda zelených Martin Bursík hledá nového kandidáta. Radu v noci na čtvrtek předsednictvo vyzvalo, aby ponechala výběr stranickým lídrům. Širší vedení strany rozhodne o přijetí výzvy na zasedání v sobotu.

"Předsednictvo vyzývá republikovou radu, aby nechala rozhodnutí na společném výběru předsednictva a poslaneckého klubu za účasti předsedy republikové rady," řekl po zasedání předseda nejmenší vládní strany Martin Bursík.

Podle dalšího usnesení budou předjednávat nominace vedle Bursíka a Kuchtové také poslanec Ondřej Liška a Lužný.

"Vnímám usnesení jako krok kupředu, je to otevřená záležitost," komentovala výsledek jednání Kuchtová. Lužný, kterého rada nominovala na její popud, podle ní bude mít možnost do volby promluvit.

Diskuse o náhradě Čunka se zatím nekonala

Předsednictvo zelených také probralo situaci kolem vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který čelí ostré kritice kvůli čerpání sociálních dávek. Podle Bursíka zelení nicméně nediskutovali o případné výměně ministerstev školství a místního rozvoje, v jehož čele Čunek dosud stojí, s koaličními lidovci.

Termín, do kterého by měli zelení nástupce Kuchtové nalézt, předsednictvo nestanovilo. Exministryně si ale myslí, že by se tak mělo stát co nejdříve, protože bez ministra práce úřadu váznou, i když předlohy vládě bude předkládat Bursík.

Žádná jména možných kandidátů podle Kuchtové ani Bursíka na nočním zasedání předsednictva nezazněla.

Reklama

Související články

Poslanci zelených hodili Lužného přes palubu

Poslanecký klub Strany zelených se jednomyslně shodl na tom, že nedoporučuje Dušana Lužného na funkci ministra školství. Lužného jako jediného kandidáta...

Výběr článků

Načítám