Hlavní obsah

Paroubek nerozptýlil mlhu nad financováním svého časopisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek, který prostřednictvím Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiského už 14 let vydává časopis Trend, dokazuje hospodářský zázrak. Čtyřiadvacetistránkový časopis, jenž vychází desetkrát ročně a od letoška s obálkou na křídovém papíře, nemá téměř žádnou inzerci. Vychází v pětitisícovém nákladu.

Článek

To, že se časopis, jenž letos zdražil ze 20 na 25 korun, udržuje nad vodou, Paroubek vysvětluje tím, že třetinu nákladu skupují členové soc. dem. A odkazuje právě na inzerci.

Letošní ročník se sedmi čísly ale obsahuje jen dva celostránkové inzeráty společnosti City Prag, již zastupuje Paroubkova dlouholetá známá Iveta Mašínová. Ta v inzerátech nabízí např. úvěry a finanční poradenství. Právu včera potvrdila, že s Trendem sdílí kanceláře na Václavském náměstí.

Uvedla, že inzerce společnosti City Prag v Trendu je dána na základě běžné komerční smlouvy a že společnost inzeruje i jinde. Za jaké ceny v Trendu, neuvedla. "To vám říkat nebudu," reagovala pro Právo.

Zdroje nejsou jasné

Paroubek, jenž bojuje za transparentní účty svých politických soupeřů, tak nerozptýlil pochyby, z jakých zdrojů časopis vlastně platí.

Předseda redakční rady Trendu Paroubek Právu řekl, že původně byl hlavním mecenášem on, zatímco nyní časopis žije z inzerce. A kolik do Trendu investoval? "Já nevím, všechno se to dělalo v mé kanceláři, kde jsem podnikal," řekl Právu a dodal: "Podstata je ale v inzerci a vždycky byla."

Má ji tam podle něj "paní Mašínová a samozřejmě v těch předchozích číslech někdo jiný. Kromě toho 1500 z těch 4500 výtisků zakupuje už několik let sociální demokracie. Ty jsou pak distribuovány především funkcionářům soc. dem. a další 3000 vlastně také." Paroubka s Mašínovou spojuje také angažmá ve společnosti Megaplay.

Paroubkovo jméno je ale už v obchodním rejstříku vymazáno. "Ta společnost, pokud já vím, pokud my jsme tam byli, nezahájila svou činnost. Nevím, jak to bylo potom, kdy jsem z té společnosti odešel," uvedl Paroubek. Na otázku, čemu se měla společnost věnovat, odpověděl, že si to nepamatuje. "Je to už hodně let," doplnil.

Časopis Trend má soc. dem. charakter. "Takže je to projekt, který je, dá se říct, nevýdělečný, ale který má svoji hodnotu," dodal Paroubek. Martin Starec, který do roku 2006 byl místopředsedou pro řízení ČSSD, Právu včera sdělil: "Časopis Trend nebyl součástí hospodaření strany. Několik let jej ale v určitém počtu kupovala strana pro své členy a propagační účely."

Společnost Willyho Brandta a Bruna Kreiského, jíž Paroubek předsedá, je občanským sdružením a nemusí ze zákona publikovat přehled příjmů a výdajů. S ohledem na Paroubkem neustále proklamovanou potřebu průhledných financí politiků by bylo na místě, aby všechny údaje zveřejnil. Jinak se vystavuje podezření, že časopis financuje z nekalých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám