Hlavní obsah

Vláda stáhne vojáky z Iráku, posílí misi v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda schválila snížení počtu českých vojáků v Iráku. Informovala o tom ministryně obrany Vlasta Parkanová. Od poloviny příštího roku by v zemi podle Parkanové působit jenom 20 Čechů. Do té doby by v Iráku měl zůstat asi stočlenný kontingent. Naopak v Afghánistánu se počet českých vojáků zvýší.

Článek

Podle schváleného plánu by také příští rok měl zůstat český kontingent na letišti v irácké Basře.

Ministryně obrany Parkanová uvedla do reality nedávné prohlášení ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jenž hovořil o tom, že česká diplomacie připravuje plán na postupné stažení vojáků, kteří se v Basře podílí na ostraze koaliční základny mnohonárodních sil. Několik Čechů, kteří v hlavním městě Bagdádu školí důstojníky irácké armády, by mělo podle něj zůstat.

Největší změny by se ale měly týkat operací v Afghánistánu. Od března by v jihoafghánské provincii Lógar Česko mělo mít vlastní provinční rekonstrukční tým (PRT). Jeho součástí by mělo být asi 180 vojáků a civilních odborníků. Armáda kvůli působení v Lógaru plánuje příští rok opustit PRT v provincii Badachšán na severu země, kde v současnosti spolupracuje s Německem a Dánskem.

V polní nemocnici v Kábulu Češi zůstávají

I nadále by měli Češi působit v polní nemocnici v Kábulu. V provincii Hílmand bude pokračovat nasazení speciálních sil vojenské policie. Ostrých bojů v Afghánistánu by se také měla na jaře opět zúčastnit elitní jednotka vojáků z Prostějova. Celkem by v Afghánistánu mělo být až 335 Čechů. Proti současnému stavu by se tak počet Čechů v zemi zvětšil o více než sto lidí.

Největší vojenský kontingent by stejně jako letos měli mít Češi na Balkáně. Bude mít celkem až 555 osob. V Kosovu bude operovat až 550 vojáků, kteří v zemi pomáhají udržovat bezpečnost. V Bosně a Hercegovině na velitelství mise EU v Sarajevu by mělo působit asi pět vojáků.

Čeští vojáci také do Afriky

Parkanová také uvedla, že vláda schválila vyslání tří vojáků do operace EU v Čadu a Středoafrické republice do mise, která má pomoci chránit civilisty před násilím, které se do oblasti přelévá ze súdánského Dárfúru.

Češi chtějí také pro možné použití v jednotkách rychlé reakce (NRF) vyčlenit příští rok asi stočlennou dopravní rotu. Armáda také uvažuje o vyčlenění až 343 vojáků, kteří budou mimo jiné součástí ochranné roty nebo baterie přenosných protiletadlových řízených střel.

Na zahraniční mise chce ministerstvo obrany příští rok vyčlenit asi 3,5 procenta ze svého ročního rozpočtu. Celkem tak zahraniční mise budou stát asi 1,9 miliardy korun.

Reklama

Související články

Čeští vojáci v Iráku si na napětí zvykli

Jsme živí a zdraví, jen nám občas nad hlavou prolétne raketa nebo minometný náboj, říkají čeští vojenští policisté, kteří trénují na základně Šaíba nedaleko...

Výběr článků

Načítám